Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Begrippenlijst

Alle begrippen rond etikettendruk verklaard

Ook bij het afdrukken van etiketten zijn er veel technische termen die niet altijd meteen te begrijpen zijn. Hieronder vindt u een verzameling van deze termen met uitleg. Zo worden bijvoorbeeld termen met betrekking tot de opbouw van drukbestanden en het productieproces van uw etiketten uitgelegd.

De afloop is een marge van 2,5mm óm het ontwerp heen, die altijd onderdeel moet uit maken van het etiketontwerp.
In de afloop loopt de achtergrond-afbeelding of -kleur van het etiket nog verder. Dit dient ervoor om te voorkomen dat er witte randjes verschijnen bij het stansen. Dit kan gebeuren als de (mechanische) stans machine ook maar een fractie van een millimeter afwijkt van de aangegeven stanscontour, wat een normaal, niet te voorkomen eigenschap is van machinaal stansen.

Let op dat in de afloop van 2,5mm ook altijd in uw drukbestand moet worden gedefinieerd, ook al heeft u geen achtergrond die doorloopt tot aan de etiketrand.

Zie op de pagina aanleverinstructies hoe de afloop moet worden gedefinieerd.

We kunnen uw voor- en achter- etiketten in principe om om op dezelfde rol leveren. We noemen dit alternerende etiketten (om-en-om) op rol. Daarbij maakt het niet uit of de etiketten dezelfde maat hebben of verschillende maten.
We beschouwen beide etiketten dan als 1 maatwerkvorm etiket.

Voor verdere informatie en instructie, neem contact op met onze klantenservice.

Beschermende lak werkt als een beschermende laag over het etiket en voorkomt voortijdige slijtage. Wij adviseren om altijd een beschermende laag te bestellen bij uw etiketten, een lak is daarbij de meest gebruikte optie.

Beschermende lak is verkrijgbaar in in mat of glans. Wij raden u aan de lak te kiezen op basis van uw materiaal: Voor matte materialen de matte beschermende vernis, voor glanzend papier of folie de glanzende vernis. Dit behoudt het uiterlijk van het etiket en het materiaal.
Een ander voordeel van beschermende lak: met lak afgewerkte zelfklevende roletiketten zijn ook geschikt voor bedrukking achteraf met een thermal transfer printer.

Zie voor meer info onze pagina: Beschermende lak

Een ‘ black-mark‘ is een zwarte markering op een etiket (vaak op het rugmateriaal).
Deze markering, die bij elk etiket wordt aangebracht, zorgt ervoor dat afwerk- of etiketteermachines met een optische sensor, kunnen signaleren wanneer een volgend etiket op de rol begint.

Deze markering lost het probleem op dat vooral bij transparante etiketten op rol – met een transparante drager – bestaat: dat de optische sensor van de het begin van een etiket niet kan detecteren. Een black-mark biedt hier uitkomst.

Helaas is bedrukking van de achterzijde van transparant (PET) dragermateriaal niet mogelijk. In plaats daarvan kan een ‘insettingbaan’ met een zwarte markering gebruikt worden.
Een insettingbaan is een uitbreiding van het etiket, d.w.z. een extra baan die aan het etiket wordt toegevoegd, met een zwarte markering . Deze baan kan boven of onder het etiket worden aangebracht. Belangrijk: de baan wordt opgenomen in het eindformaat en in de bestelling.

Voor verdere informatie en instructie, neem contact op met onze klantenservice.

Het aanbrengen van een reliëf in een etiket (of ander drukwerk) wordt blinddruk genoemd. Het reliëf wordt aangebracht op geselecteerde patronen, lettertypes of motieven in het drukwerk. Deze elementen steken dan iets uit het etiket. Deze vorm van pregen wordt ‘blind’ genoemd omdat er, in tegenstelling tot foliepreeg (hot foil), geen (metallic-) folie op het etiket wordt aangebracht. Bij de productie van blinddruk wordt het papieren etikettenmateriaal driedimensionaal ‘vervormd’ met een speciale drukplaat. Dit maakt het gepreegde ontwerp voelbaar. Een echt voordeel om de kwaliteiten van uw eigen product te benadrukken.
Zie voor meer info onze pagina: Blinddruk

Zie ook: Reliëfdruk

Het CMYK-kleurmodel vormt de basis voor vierkleurendruk. Cyaan (blauw), Magenta (Roze) en Yellow (geel) vormen de drie kleurcomponenten, ondersteund door de “Key plate” zwart. Door deze 4 kleuren te combineren kunnen andere kleuren worden ‘gemengd’.
CMYK vierkleurendruk wordt gebruikt voor digitale druk, waarmee een sneller en goedkoper drukproces kan worden gerealiseerd, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit.

Stansen is het proces waarbij etiketten in de exacte maat en vorm worden uitgesneden.
Bij de conventionele stansmethode wordt een speciaal op maat gemaakte stans-plaat nodig om de etiketten uit te snijden. Dit ‘stansmes’ moet vervolgens worden aangebracht op de zogenaamde stanscilinder in de afwerkingsmachine. De cilinder draait en stanst de gewenste etiketvorm uit het materiaal.
Vergeleken met het alternatief: ‘laser-stansen’ is conventioneel stansen voor kleinere oplagen duurder, maar maakt ‘scherpere’ snedes.

Zie voor meer informatie onze pagina: Stansmethode: 2 keuzes

Een kenmerk van digitale bedrukking is dat het doorschijnend is. Om digitale kleurendruk briljant en levendig over te laten komen is een witte ondergrond nodig. In de meeste gevallen bestaat die witte ondergrond uit wit papier of witte PP of PE folie.

Er zijn echter een aantal materialen die niet wit zijn, zoals donker papier (bijv. graspapier en kraftpapier) en transparante folie. Om op deze materialen een solide kleur-resultaat te krijgen,  drukken we eerst een witte druklaag: het zgn ‘dekwit’ of  ‘opaak wit’,  en vervolgens de kleurlaag. Ook is het natuurlijk mogelijk om het wit wit te laten, voor witte tekst of afbeeldingen, of als achtergrond voor een bar- of QR-code.

Bij zilverkleurig materiaal wordt dekwit ook toegepast om witte ondergrond voor barcodes te creëren maar vooral ook  om de zilveren kleur te blokkeren bij delen van het etiket waar géén metallic-effect gewenst is.

Overigens dekt de kleur zwart, (met CMYK kleurcode 0/0/0/100) óók zilver materiaal volledig af en dus is bij transparant materiaal onder zwart  (met kleurcode C:0% M:0% Y:0% K:100%) geen dekwit noodzakelijk.

Dekwit moet ook in uw drukbestand worden opgemaakt: volg de instructies die hier te vinden zijn.

Tot slot: vergeet bij de bestelling niet om ‘dekwit’ te selecteren in de calculator. De optie verschijnt zodra u een materiaal selecteert waarvoor dekwit relevant is.

Om bij digitaal drukken een diep zwart drukresultaat te bereiken, raden wij aan om in het drukbestand  de volgende kleurwaarden te gebruiken voor zwart: C:0% M:0% Y:0% K:100%.
Voor een nóg intenser en dieper zwart, bestaat ook de mogelijkheid om “double hit” zwart te bestellen en zo een bijzonder diep zwart te creëren.

Neem contact op met onze klantenservice om de functie ‘dubbele druk’  te activeren in uw account, de optie is dan te selecteren in de calculator.

Digitale druk is een moderne vorm van drukwerk die veelzijdiger en efficiënter is dan traditionele druktechnieken.
Wij maken gebruik van HP Indigo drukmachines, waarbij uw drukbestand rechtstreeks wordt omgezet in een gedrukt etiket, zonder dat er fysieke drukplaten en meerdere drukgangen nodig zijn.
De voordelen van digitale druk zijn:
– snellere productie: tijdverslindende machine instellingen zijn niet meer nodig
– goedkoper, ook voor kleinere oplagen
– flexibeler: meerdere drukvariaties en per stuk gepersonaliseerde etiketten

En dat zonder te hoeven inleveren op kwaliteit!

‘Double hit’, oftewel dubbele druk, betekent dat we de kleuren zwart of wit tijdens het drukproces twee keer aanbrengen om de dekkracht te verhogen. Zo krijgt u een bijzonder stralend wit of een extra diep zwart.

Neem contact op met onze klantenservice om de functie ‘dubbele druk’  te laten activeren in uw account, de optie is dan te selecteren in de calculator, zodra u bent ingelogd in uw account.

DPI staat voor “dots per inch” en geeft de resolutie bij het afdrukken aan. Tijdens het digitale afdrukproces wordt uw etiketontwerp omgezet in kleine puntjes (“rasters”).
Om ons in staat te stellen het ontwerp in de best mogelijke kwaliteit te drukken, moet uw afdrukbestand qua resolutie aan enkele minimumvereisten voldoen:

  • Minimum resolutie: 250 dpi
  • Standaard resolutie: 300 dpi

Met het ‘drager-materiaal’ of de ‘draagband’ bedoelen we het materiaal waar de etiketten op zijn gekleefd, oftewel het materiaal dat overblijft als het etiket (of de sticker) is verwijderd.

Meestal bestaat het dragermateriaal uit glassine-papier, oftewel zeer glad papier.

Het doorzichtige PET draagmateriaal wordt in mindere mate toegepast als dragermateriaal: onder ander voor het transparante ‘No Label look’ PP50 materiaal. In de calculator kunt u in de materialenlijst zien of een materiaal een PET drager heeft.

Een correct en foutloos drukwerkbestand in PDF formaat is een voorwaarde voor een efficiënte en snelle verwerking van uw bestelling.

Vraag uw ontwerper daarom om onze aanleverspecificaties van de drukbestanden toe te passen op uw etiketontwerp. Volg deze richtlijnen en u weet zeker dat het etiket er perfect uit zal zien.

Komt u er toch niet uit? Geen probleem, wij bieden een drukbestandenservice, te bestellen bij de opdracht. Onze professionele grafische medewerkers maken uw drukbestanden dan gereed voor druk!

Heeft u nog geen ontwerp en ook geen ontwerper? Wij kunnen uw etiketten ook ontwerpen!
Onze ontwerpservice voor etiketten biedt u de mogelijkheid om een professioneel etiket te laten ontwerpen door een van onze grafische ontwerpers volgens juw specificaties en wensen. Na het invullen van het online formulier volgt een briefing met onze grafische afdeling, waar alle resterende vragen worden beantwoord en suggesties worden uitgewisseld. Een grafisch ontwerper zal u gedurende de hele duur van het project begeleiden en voortdurend contact met u houden.

Het eindformaat is het formaat dat uw etiket uiteindelijk moet hebben. Bij de bestelling geeft u (in de calculator) het eindformaat op. Dit formaat wordt als volgt opgegeven: breedte x hoogte in mm.

NB: U kunt bij de bestelling dus de extra ruimte om het etiket voor de afloop buiten beschouwing laten. Uiteraard moet de afloop wel worden meegenomen in uw drukbestanden. Zie daarvoor onze aanleverspecificaties.

Hebben uw etiketten speciale bescherming of een speciale glans nodig? Hier komt folielaminaat (of folielamineringn) om de hoek kijken. Hierbij worden de etiketten voorzien van een speciaal beschermend laminaat, dat in glanzend of mat verkrijgbaar is. Vergeleken met normale beschermende lak is de laminering iets dikker en veel resistenter.

Met deze afwerking katapulteert u uw product naar de topklasse: want dankzij de laminering springen het ontwerp en de kleuren van het etiket extra in het oog. U zult verbaasd zijn wat een groot verschil de 12 µm dunne film kan maken. U kunt deze en vele andere afwerkingsopties en materialen direct in de online calculator selecteren. Probeer het eens!

Zie voor meer informatie onze pagina: Folielaminering

Foliepreeg, ook wel foliedruk of hot foil genoemd,  maakt uw etiket heel speciaal. Voor foliedruk wordt hitte en een speciaal gereedschap gebruikt om de folie op uw etiketten te drukken. De resulterende glans is uniek en biedt een fraai contras tussen het materiaal en de folie. Bovendien onderscheidt het uw etiket van de concurrentie. Hot foil wordt vooral vaak gebruikt voor dranken, zoals wijn of sterke drank met een luxere uitstraling. Foliedruk is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en metallics, zoals brons, zilver, goud of blauw, roof of zelfs mintgroen of roze.

Zien hoe foliepreeg er in ‘in het echt’ uit ziet? Bestel ons gratis materialenboek met diverse voorbeelden.

 

FSC, wat staat voor Forest Stewardship Council®, is een internationale, niet-gouvernementele organisatie zonder winstoogmerk, met het het doel de bossen in de wereld te beheren op een manier die tegemoetkomt aan de behoeften van het heden zonder de toekomst van de komende generaties in gevaar te brengen.

Bijna alle papiersoorten bij unieketiket.nl zijn FSC®-mix gecertificeerd, wat betekent dat het papier is gemaakt van hout buit bestaan uit materialen die afkomstig zijn uit voorbeeldig beheerde, FSC®-gecertificeerde bossen en andere gecontroleerde bronnen.

U kunt in onze FSC papieren makkelijk herkennen in de materiaallijst in onze calculator: Alle gecertificeerde materialen zijn gemarkeerd met de toevoeging “FSC® Mix Credit”.

Voor meer informatie zie onze pagina FSC® gecertificeerde materialen

Wilt u er bij de herbestelling van een eerder gedrukt etiket zeker van zijn dat dezelfde kleuren worden gedrukt als bij de vorige productie?  Als we geen sample hebben, drukken we standaard en zonder verdere kleurcorrecties. Er kunnen dan van bestelling tot bestelling kleurafwijkingen optreden.

Om de kleuren tijdens het drukken zo nauwkeurig mogelijk te kunnen afstemmen, hebben we een kleurenstaal van een vorige bestelling nodig. Wij bewaren standaard geen samples van gedrukte etiketten. Als u dus een kleurafstemming wilt laten doen, kunt u een sample van uw etiket naar ons opsturen. Doe dit in overleg met onze klantenservice, zodat wij de herdruk kunnen coördineren.

NB: Kleurafstemming is alleen mogelijk indien u bij het plaatsen van de opdracht kiest voor stansmethode ‘conventioneel’.

Krijgt u bij het plaatsen van een bestelling niet de keuze uit twee stansmethoden, én bestelt u een groot aantal etiketten? Dan worden uw etiketten automatisch conventioneel geproduceerd. Om hier zeker van te zijn, controleert uw bestelbevestiging, of neem contact met ons op.

Heeft u onlangs een BASIC proefdruk laten maken? Wij bewaren gedurende 3 maanden een kleur-sample van uw proefdruk en kunnen bij een volgende opdracht de kleuren afstemmen op de sample van de proefdruk. (Alleen als u kiest voor stansmethode conventioneel).
Vermeld bij uw herbestelling het opdrachtnummer (NLJ-..) van de proefdruk met de opmerking ‘kleuren afstemmen op proefdruk’ in het opmerkingenveld in de 2e stap van het orderproces. Vermeld eventueel ook om welke soort het gaat en wat de belangrijkste kleur is die gematcht moet worden. 

Houd altijd rekening met het volgende:
1) Bij digitale druk kunnen ondanks een kleurafstemming, de kleuren bij een volgende productie enigszins afwijken.
2) Ook bij toepassing van beschermende lak of folielaminaat zullen de kleuren van het etiket wat afwijken van de kleuren van een Basic proefdruk. Beschermende lak zal de kleuren een klein beetje geler maken en folielaminaat maakt de kleuren wat donkerder.

Digitaal drukken met HP Indigo drukmachines overtuigt niet alleen door korte productietijden, maar ook door briljante kleuren, hoge resolutie, eenvoudige personalisatie en afdrukkwaliteit op offset-niveau.

We vertrouwen al sinds de oprichting van ons bedrijf op de bewezen HP technologie. Niet alleen de hoge afdrukkwaliteit op offsetniveau spreekt voor HP en zijn digitale drukmachines. Nóg een voordeel is de mogelijkheid om de productie te automatiseren, waardoor niet alleen productietijd wordt bespaard, maar ook hulpbronnen worden gespaard, bijvoorbeeld door het verminderen van drukafval. De etiketten die in digitale druk worden geproduceerd, overtuigen door een hoge nauwkeurigheid, korte productietijden en een zeer goede prijs-prestatieverhouding, zelfs voor kleine oplagen.

Vergeleken met conventionele persen hebben de HP machines nog veel meer voordelen. Elk etiket kan bijvoorbeeld anders afgedrukt worden, wat gebruikt kan worden voor barcodes, nummering of individuele adressen.

Als u de drukkwaliteit van de Indigo-machines zelf wilt zien, vraag dan ons gratis materialenboek met voorbeeldetiketten aan.

Op het gebied van fotografie is de JPG-standaard al sinds 1992 een onmisbare standaard. Het formaat is breed compatibel en gemakkelijk te gebruiken. Voor foto’s is dit geen probleem. Het wordt echter moeilijk wanneer volledige etiketten in dit formaat afgedrukt moeten worden. In een JPG-bestand wordt elke pixel plat opgeslagen als een vast pixelelement. Dit betekent dat afzonderlijke delen van de afbeelding slechts zelden en met moeite gewijzigd kunnen worden. Bovendien is de afdrukkwaliteit, vooral bij lettertypen en fijne lijnen, mogelijk niet optimaal.

Om deze redenen vragen wij u om ons u drukbestanden in het gestandaardiseerde PDF formaat te sturen.

Wij hebben alle informatie over het aanleveren van drukbestanden voor u op een rij gezet op de pagina “Aanleverinstructies“.

Digitale folie is een vorm van afwerking die geselecteerde delen van uw etiket ‘er uit’ laat springen. In tegenstelling tot foliepreeg, dat wordt aangebracht met een maatwerk drukplaat, kan digitale folie zonder tools worden aangebracht.

Dit bespaart u en ons kosten en tijd, omdat er geen dure, voor uw ontwerp op maat gemaakte drukplaat besteld hoeft te worden. De digitale folie is verkrijgbaar in de kleuren goud, zilver en koper en als hologramfolie diamant. U krijgt de hoogste kwaliteit tegen betaalbare prijzen, zelfs voor kleine oplagen.

Zie voor info de pagina Digitale Afwerkingen

Of vraag direct een offerte: info@unieketiket.nl

Bij laser-stansen wordt het etiket op maat en in de vorm uitgesneden met een laserstraal. Deze raakt het materiaal en snijdt het in de juiste vorm. In tegenstelling tot conventioneel stansen is hier geen stansmes nodig.

Voordelen

  • Flexibeler, omdat er geen speciaal stansmes besteld en in de stansmachine geplaatst hoeft te worden.
  • Elk formaat kan onmiddellijk worden geproduceerd.
  • Goedkoper voor kleinere oplages, omdat er minder tijd en materiaal nodig is voor het opzetten.

Nadelen

  • Bij etiketontwerpen met  een donkere kleur aan de buitenrand kunnen in ‘witte randjes’ ontstaan. Dit fenomeen is vooral zichtbaar wanneer het etiket op een donkere achtergrond wordt geplakt.
  • Voor grotere formaten worden twee laserstralen gebruikt voor het snijden. Het is mogelijk dat deze niet 100% precies overeenkomen en er een klein randje ontstaat.
  • Complexere maatwerkvormen kunnen mogelijk niet correct worden uitgesneden. Als voorbeeld: scherpe hoeken.
  • Slechts een beperkt aantal materialen zijn beschikbaar voor de laserproductie.

Meer informatie en een vergelijk met onze conventionele productie is hier te vinden: onze twee stansmethoden

unieketiket.nl produceert zelfklevende etiketten.

De eisen die aan de kleefkracht van etiketten worden gesteld, kunnen per branche en product verschillen. Bij unieketiket.nl kunt u kiezen uit verschillende lijmsoorten: permanent hechtende, extra sterk hechtende, verwijderbare lijmen of etiketten met lijm voor speciale omstandigheden zoals gebruik in de diepvries.

Voor elke toepassing en elk product biedt unieketiket.nl de juiste lijm. Ter info: de meeste van onze materialen in de calculator zijn standaard permanent hechtend. Natuurlijk kunt u op aanvraag vele andere materialen krijgen – neem gerust contact met ons op en wij zullen u adviseren over onze etikettenmaterialen en lijmen die passen bij uw toepassing en product.

Let op: niet elke lijm is verkrijgbaar met elk materiaal. Speciale lijmen zijn alleen verkrijgbaar in combinatie met één of enkele materialen.

Voor meer informatie: Lijmsoorten

Wat is No-Label-Look?

No-Label-Look Labels zijn bedrukte, transparante, zelfklevende etiketten, waarvan nauwelijks te zien is dat het etiketten zijn: het lijkt (bijna) of de informatie en afbeeldingen direct op de verpakking zijn gedrukt.
Om dit effect te bereiken wordt glasheldere folie gebruikt in combinatie met een volledig heldere lijm.

Wilt u het transparante PP materiaal met no-label look bestellen? Selecteer dan PP-folie transparant 50 μm (PET transparante drager) in de calculator.

Let op:
matte beschermende lak of matte folielaminaat, maken het etiket minder helder! Kies voor een optimale bescherming van uw No-Label-Look-etiketten dus voor beschermende lak glans of folielaminaat glans.

Nog een tip:
Etiketten met een no-label look kunt u het best machinaal aanbrengen om luchtbellen en structuurvorming van de lijm te vermijden.

Conventioneel offset-drukken (van het engelse “set off” = afzetten)  is een druktechniek, waarbij het te drukken ontwerp wordt overgebracht op het materiaal via aluminium drukplaten. Voor elke kleur in het ontwerp is een aparte drukplaat nodig. De drukplaten worden vervolgens in de drukmachine geplaatst en de verschillende kleuren inkt worden vervolgens in aparte drukgangen gedrukt op het  substraat (het te bedrukken materiaal, meestal papier of folie ). Drukplaten en substraat komen daarbij niet met elkaar in contact; de inkt wordt overgebracht op een rubberen deken. Deze deken brengt de inkt vervolgens over op het substraat.
Offset druk is, vanwege de hoge opstartkosten vooral geschikt voor grote oplagen.

Overigens: Kwalitatief zijn digitale offsetdrukken via HP Indigo en conventionele offsetdrukken niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Bij het stansen van etiketten blijven er rond de gestanste vorm resten van het materiaal over. Als dit restmateriaal van het dragermateriaal wordt verwijderd, wordt dit “ontrasteren” genoemd.

Ontrasteren is met name nodig om de etiketten machinaal te kunnen verwerken. Bij unieketiket.nl worden alle etiketten standaard ontrasterd.

Een kenmerk van digitale bedrukking is dat het doorschijnend is. Om digitale kleurendruk briljant en levendig over te laten komen is een witte ondergrond nodig. In de meeste gevallen bestaat die witte ondergrond uit wit papier of witte PP of PE folie.

Er zijn echter een aantal materialen die niet wit zijn, zoals donker papier (bijv. graspapier en kraftpapier) en transparante folie. Om op deze materialen een solide kleur-resultaat te krijgen,  drukken we eerst een witte druklaag: het zgn ‘dekwit’ of  ‘opaak wit’,  en vervolgens de kleurlaag. Ook is het natuurlijk mogelijk om het wit wit te laten, voor witte tekst of afbeeldingen, of als achtergrond voor een bar- of QR-code.

Bij zilverkleurig materiaal wordt dekwit ook toegepast om witte ondergrond voor barcodes te creëren maar vooral ook  om de zilveren kleur te blokkeren bij delen van het etiket waar géén metallic-effect gewenst is.

Overigens dekt de kleur zwart, (met CMYK kleurcode 0/0/0/100) óók zilver materiaal volledig af en is bij transparant materiaal onder diep-zwart geen dekwit noodzakelijk.

Dekwit moet ook in uw drukbestand worden opgemaakt: volg de instructies die hier te vinden zijn.

Tot slot: vergeet bij de bestelling niet om ‘dekwit’ te selecteren in de calculator. De optie verschijnt zodra u een materiaal selecteert waarvoor dekwit relevant is.

Heeft u een etiket nodig om óver een tekst of (deel van) een ander etiket  te plakken?

Dan heeft u een etiketten-materiaal nodig dat niet doorschijnt.

We hebben dergelijk materiaal in ons assortiment: zowel een papieren variant als een (kunststof PP) folie– variant. Beide materialen hebben een niet-doorschijnende onderlaag en zijn te bedrukken met ieder ontwerp of elke tekst.

Neem contact op met onze klantenservice voor meer informatie, of om een sample of een offerte aan te vragen.

 

Met een digitale partiële lak, ook wel spot-UV-lak genoemd, worden geselecteerde delen van het (bedrukte) etiketten oppervlak met lak afgewerkt en zo visueel en voelbaar geaccentueerd ten opzichte van de rest van het oppervlak. Onze digitale spot UV-lak zet een nieuwe standaard voor exclusieve afwerking en geeft uw producten een uniek en onderscheidend uiterlijk. Dankzij onze digitaal aangestuurde afwerkingsmachine kan de lak daar worden aangebracht waar u het graag wilt hebben, zonder dat er speciale werktuigen nodig zijn. Dit bespaart kosten, tijd en middelen!

Zie voor info de pagina Digitale Afwerkingen

Het PDF-formaat is een universeel bestandsformaat. Het kan zowel afbeeldingen als tekst bevatten en kan onafhankelijk van het besturingssysteem of eindapparaat worden geopend. De drukindustrie maakt voornamelijk gebruik van dit formaat.

Drukbestanden zijn zeer belangrijk en zelfs voorwaardelijk bij de productie van uw etiketten, labels en stickers. Alle volgende stappen zijn op uw PDF drukbestand gebaseerd en voor  een perfecte drukkwaliteit en een soepel productieproces is het belangrijk dat uw PDF drukbestand correct worden aangemaakt. Daarom vragen wij u om het afdrukbestand in PDF-formaat aan te leveren.

Zie hier voor de aanleverinstructies van uw PDF ontwerpbestanden.

 

Heeft u  labels nodig voor champagne, of andere bubbels die in een ijsemmer gebruikt gaan worden? Of heeft u een luxer product waarvan de verpakking ook in de koelkast perfect moet blijven?

Dan heeft u een van onze “plus-papieren” nodig. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor het etiketteren van wijnflessen en producten van hoge kwaliteit. Het speciale kenmerk: Een PET-versterking tussen de lijmlaag en het bovenmateriaal. Dit minimaliseert het risico op kreuken en verbetert de natte prestaties. Plusmaterialen zijn daarom ideaal voor mousserende wijn, wijn, sterke drank en andere producten die gekoeld worden of in ijsemmers worden gepresenteerd. De materialen zijn overigens uitstekend te combineren een luxere foliepreeg.

In onze calculator vindt u enkele plusmaterialen die u direct kunt bestellen.

Wij hebben echter nog meer opties van plusmaterialen in ons assortiment, dus zoekt u een ander plusmateriaal of wilt u een offerte? Neem dan contact op met onze klantenservice.

 

Wilt u er zeker van zijn dat uw bedrukte etiketten er perfect uitzien voordat u ze gaat bestellen? Is een speciale kleur belangrijk of wilt u zien hoe uw ontwerp eruit komt te zien op het materiaal van uw keuze? Maak dan gebruik van onze proefdrukservice! Voor een redelijk bedrag drukken wij uw etiketontwerp op de originele machines en op het materiaal van uw keuze. U heeft de volgende opties:

Bij de proefdruk Basic worden de etiketten niet op maat uitgesneden en brengen wij geen lak of folielaminaat aan.
– We drukken uw ontwerp mét de stanslijn op het gekozen materiaal
– en verzenden het daarna op vel, zonder verdere verwerking
– U ontvangt ca. 5 stuks op vel (per soort).
– De gedrukte stanslijn maakt het mogelijk om het etiket in het exacte formaat uit te knippen om het vervolgens op uw verpakking te plakken. Handig als u wilt testen of het etiket op de verpakking goed tot zijn recht komt voor wat betreft maat, materiaal, kleuren, etc.

Bij de proefdruk Premium produceren wij uw etiketontwerp met foliepreeg of blindpreeg en zo gewenst met een beschermende lak. Ook snijden wij de etiketten uit in de gewenste vorm en maat en leveren we de etiketten op rol af. U ontvangt ca. 30 etiketten.

Direct een proefdruk bestellen

Bij digitale druk wordt een beeld opgedeeld in kleine puntjes, ook wel rasterpunten genoemd. Deze puntjes worden gedrukt in één van de 4  CMYK kleuren.  Elk kleur-puntje heeft een eigen dekkingspercentage. Hoe hoger het dekkingspercentage, hoe donkerder de kleur wordt. Door de verschillende kleuren en dekkingspercentages te combineren, kunnen (bijna) alle kleuren en tinten worden gecreëerd.

De puntjes worden vervolgens gedrukt in een patroon dat het beeld nabootst. Door de puntjes dicht bij elkaar te plaatsen, in de juiste kleurcombinatie, creëert het oog een illusie van een continue kleur of afbeelding een patroon dat het beeld nabootst.

Reliëfdruk combineert blinddruk en foliedruk. Dit betekent dat het materiaal op de plek van het gewenste design-onderdeel, ‘multidimensionaal’ wordt vervormd met behulp van een speciale maatwerk-drukplaat en vervolgens (optioneel) extra wordt afgewerkt met een foliepreeg in de gewenste kleur. De vervorming kan positief (naar boven) of negatief (naar beneden) zijn. Bij zelfklevende etiketten op rol is alleen een positieve preeg mogelijk. Het voordeel van reliëfpreeg is dat afzonderlijke ontwerp-elementen op verschillende hoogtes gepreegd kunnen worden, zodat er verschillende niveaus ontstaan. Dit maakt het element tastbaar en creëert een spannend 3D-effect. In principe kunnen alle design-elementen in reliëfdruk worden benadrukt: Letters, een logo, individuele structuren of zelfs hele oppervlakken. U kunt er daarbij ook voor kiezen om sommige elementen wél en andere elementen niet te laten uitvoeren met foliepreeg. Er zijn geen grenzen aan uw creativiteit!

Meer over reliëfpreeg

RGB staat voor Red, Green en Blue. Het is een kleurmodel dat wordt gebruikt om kleuren te beschrijven die worden geproduceerd door licht. RGB wordt gebruikt voor digitale schermen, zoals computermonitoren, televisies en smartphones.

RGB wordt vooral gebruikt voor digitale schermen, omdat deze kleuren kunnen reproduceren die het menselijk oog kan zien. Het licht dat vanuit het beeldscherm wordt gestraald, speelt een belangrijke rol bij de weergave van kleuren. De weergave van RGB kleuren kan ook verschillen per beeldscherm.  De resolutie van het scherm, het omgevingslicht en de kijkhoek kunnen de weergave van kleuren op een beeldscherm beïnvloeden

CMYK, een ander kleurmodel, wordt gebruikt voor drukwerk, omdat dit kleuren kan reproduceren die het menselijk oog kan zien wanneer deze worden gedrukt op papier.

De roldiameter geeft de het maximale formaat aan van de diameter van een rol met etiketten. U kunt deze waarde opgeven bij de bestelling van uw etiketten op rol, bij het kopje ‘verwerking’ in de tweede stap van het bestelproces.

Let op: mogelijk worden hiervoor extra kosten aangerekend.

Raadpleeg voor de juiste maximale diameter, vooraf de gebruikershandleiding van de etiketteermachine waarmee uw etiketten verwerkt zullen worden.

De maximale roldiameter geeft de maximale grootte van de te leveren rollen aan. Dit betekent echter dat de rollen ook met een  kleinere diameter geleverd kunnen worden.

Als voor alle rollen een vaste rolgrootte moet worden aangehouden, moet u  het aantal etiketten per rol opgeven.

Zie voor meer informatie: Rolconfiguratie

Roletiketten worden vaak ook etiketten op rol, rol-labels of zelfklevende roletiketten genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, worden roletiketten op een rol gewikkeld. Desondanks kunnen de etiketten vrij en individueel worden ontworpen volgens uw specificaties en wensen. Etiketten op rol zijn bijzonder geschikt voor machinale verwerking.

Meer informatie over etiketten op rol

Als u uw etiketten met de hand op het product aanbrengt, kunt u ook overwegen om uw etiketten of stickers op A4-vellen te bestellen.

Wij leveren etiketten op rol standaard op een rolkern van 76mm = 3 inch.
Wij kunnen uw  etiketten of stickers echter ook produceren met:

  • een rolkern van 25 mm = 1 inch
  • een rolkern van 40 mm = 2 inch

Let op: hiervoor worden extra kosten aangerekend.

Raadpleeg voorafgaand aan de bestelling welk formaat rolkern gebruikt wordt door uw verwerkingsmachine.
U kunt in de tweede stap van het bestelproces opgeven welke rolkern u nodig heeft: bij het kopje ‘verwerking’ ,

Zie voor meer informatie: Rolconfiguratie

Wat is Sandwichdruk?

Bij sandwichdruk wordt een etiket van helder transparante ‘No label look’ PP folie, in meerdere lagen bedrukt met een ontwerp dat vanaf de voorkant te zien is én een ontwerp dat vanaf de achterkant zichtbaar is. Hierdoor ontstaat een dubbelzijdig etiket, dat toch als zelfklevend etiket te gebruiken is.

Door aan beide zijde van het etiket delen onbedrukt te laten kunnen met deze techniek bijzondere effecten worden gecreëerd: zo kan een onbedrukt deel als een ‘venster’ een doorkijkje bieden naar het achteretiket.
Tip: Het is altijd aanbevolen om het etiket te gebruiken in combinatie met een helder doorzichtige fles of pot.
Zie ook het voorbeeld links, hier heeft één zijde van het flesje geen etiket, waardoor de achterkant van het sandwichetiket te zien is.

Met sandwichbedrukking is het mogelijk de voor- en achterkant van een etiket te combineren in één etiket. Het is daarmee ook een alternatief voor dubbelzijdige bedrukking.

 

 

 

Naar alle informatie over Sandwichdruk

Met een digitale spot-UV-lak partiële lak, ook wel spot-UV-lak genoemd, worden geselecteerde delen van het (bedrukte) etiketten oppervlak met lak afgewerkt en zo visueel en voelbaar geaccentueerd ten opzichte van de rest van het oppervlak. Onze digitale spot UV-lak zet een nieuwe standaard voor exclusieve afwerking en geeft uw producten een uniek en onderscheidend uiterlijk. Dankzij onze digitaal aangestuurde afwerkingsmachine kan de lak daar worden aangebracht waar u het graag wilt hebben, zonder dat er speciale werktuigen nodig zijn. Dit bespaart kosten, tijd en middelen!

Zie voor meer  info onze pagina Digitale Afwerkingen

De stanslijn markeert het eindformaat/buitenste rand van het etiket. De stanslijn moet als steunkleur worden aangemaakt en moet de naam “Stans” krijgen. Bovendien moet deze worden ingesteld op overdrukken, omdat de stanslijn technisch hulpmiddel is dat niet gedrukt wordt.

Raadpleeg onze aanleverinstructies voor meer informatie over de opmaak van drukbestanden in het algemeen en de stanslijn in het bijzonder.

De tussenruimte is de afstand tussen twee etiketten op de rol. Standaard produceren wij uw etiketten op rol met een tussenruimte van 5 mm.

Op aanvraag kunnen we etiketten op rol leveren met een andere tussenruimte, altijd echter in hele millimeters.
Wij adviseren 3 mm als minimale tussenruimte. Bij een tussenruimte van minder dan 3 mm kunnen we het raster (het om de etiketten liggende materiaal) niet meer verwijderen. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

NB: kiest u voor ‘stansmethode ‘laser’, dan is aanpassing van de tussenruimte niet mogelijk.

 

 

 

Beschermende lak werkt als een beschermende laag over het etiket en voorkomt voortijdige slijtage. Wij adviseren om altijd een beschermende laag te bestellen bij uw etiketten, een lak is daarbij de meest gebruikte optie.

Beschermende lak is verkrijgbaar in in mat of glans. Wij raden u aan de lak te kiezen op basis van uw materiaal: Voor matte materialen de matte beschermende vernis, voor glanzend papier of folie de glanzende vernis. Dit behoudt het uiterlijk van het etiket en het materiaal.
Een ander voordeel van beschermende lak: met lak afgewerkte zelfklevende roletiketten zijn ook geschikt voor bedrukking achteraf met een thermal transfer printer.

Zie voor meer info onze pagina: Beschermende lak

De veiligheidsmarge is een zone van 2mm binnen de rand van het etiket / stanslijn.

Zorg dat er zich geen tekst of andere belangrijke elementen in deze zone bevinden omdat deze dan (deels) zouden kunnen worden weggesneden, indien er een kleine afwijking is bij het stansen (uitsnijden) van de etiketten. Het stansen is een mechanisch proces waarbij kleine afwijkingen mogelijk zijn.

Heeft u een kader aan de buitenrand van uw etiket of sticker? Zorg dat deze dan minimaal 2 mm is.
Beter is echter om de rand nog dikker te maken om optische verschillen tussen tegenover elkaar liggende zijden te voorkomen, mocht er kleine verschuiving bij het stansen plaatsvinden.

Zie ook onze pagina: aanleverinstructies

 

Worden de etiketten op rol machinaal verwerkt, dan is het belangrijk dat de juiste wikkelrichting wordt aangegeven bij de bestelling.

Er zijn in principe twee type rolwikkelingen voor etiketten op rol.
Namelijk, bedrukking op de BINNENZIJDE (binnenwikkeling) of de bedrukking op de BUITENZIJDE (buitenwikkeling).

Vervolgens is het belangrijk om de posities van de labels op de rol te onderscheiden. Er zijn dus in totaal vier varianten:

  • Onderkant eerst
  • Bovenkant eerst
  • Linkerkant eerst
  • Rechterkant eerst

Voor meer info: Rolwikkeling

Zelfklevende etiketten op rol kunnen zowel handmatig als machinaal aangebracht worden. Etiketten op A4 vellen kunnen alleen handmatig aangebracht worden op een product. U komt bedrukte etiketten tegen in alle industrieën en branches.

unieketiket.nl biedt zelfklevende etiketten op rol en op A4 vellen aan.

Voor meer info: zelfklevende etiketten.

 

unieketiket.nl produceert zelfklevende etiketten.

De eisen die aan de kleefkracht van etiketten worden gesteld, kunnen per branche en product verschillen. Bij unieketiket.nl kunt u kiezen uit verschillende lijmsoorten: permanent hechtende, extra sterk hechtende, verwijderbare lijmen of etiketten met lijm voor speciale omstandigheden zoals gebruik in de diepvries.

Voor elke toepassing en elk product biedt unieketiket.nl de juiste lijm. Ter info: de meeste van onze materialen in de calculator zijn standaard permanent hechtend. Natuurlijk kunt u op aanvraag vele andere materialen krijgen – neem gerust contact met ons op en wij zullen u adviseren over onze etikettenmaterialen en lijmen die passen bij uw toepassing en product.

Let op: niet elke lijm is verkrijgbaar met elk materiaal. Speciale lijmen zijn alleen verkrijgbaar in combinatie met één of enkele materialen.

Voor meer informatie: Lijmsoorten