Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Aanleveren van drukgegevens

Om uw bestelling zo soepel mogelijk te laten verlopen, vragen wij u de volgende informatie als leidraad te gebruiken.

U weet niet zeker of uw bestanden correct zijn opgemaakt? Geen probleem! Wij kunnen uw bestanden gereed maken voor druk. Afhankelijk van uw materiaalkeuze en afwerking, kunt u kiezen uit twee serviceopties: Smart (vanaf € 30 exclusief btw) of Pro (vanaf € 65 exclusief btw). Wat moet u doen? Selecteer bij de bestelling het passende correctiepakket en upload de drukbestanden. Wij doen de rest! Ons grafisch team controleert en corrigeert uw bestanden. Ter controle ontvangt u een digitale proef voor akkoord met opmerkingen over de aangebrachte correcties. Klik hier voor meer informatie over onze drukbestandenservice.

De belangrijkste eisen aan drukwerk op een rij:

Gewenste bestandstype: Hoge resolutie PDF
Kleurenruimte: Vierkleurendruk/CMYK
Tekengebied (artboard) formaat: etiket-breedte+5mm x etiket-hoogte+5mm
‘Markeringen’: GEEN snijtekens, registratietekens of kleurenbalken opnemen, maar een stanslijn.
Afloop (om het hele ontwerp): Minimaal 2,5 mm buiten de stanslijn
Veiligheidsmarge:  Minimaal 2 mm binnen de stanslijn .
Lettertypes: Teksten omzetten naar outlines (‘lettercontouren’)
Minimale resolutie: 250 dpi
Standaard resolutie: 300 dpi

Programma's voor opmaak van drukbestanden

Wij raden aan om bij het ontwerp van uw de etiketten gebruik te maken van professionele grafische software zoals Adobe Illustrator of InDesign.

Aanmaken van een drukbestand met Adobe Illustrator

Opslaan als PDF:
Bij tabblad ‘Uitvoer’:
Selecteer PDF/X-1a: selecteer 2003 (of ‘Afdrukken met hoge kwaliteit’).
Bij tabblad ‘Markeringen en aflooptekens’:

Aan te leveren maat van het ontwerp-bestand: In het bestand moet het tekengebied (artboard) worden aangemaakt in het eindformaat van het etiket plus 2,5 mm afloop rondom, ofwel 5 mm toevoegen aan zowel lengte als breedte van het eindformaat van het etiket. Zorg er altijd voor dat het etiket gecentreerd is op het tekengebied.
Het te bestellen formaat is het eindformaat zonder afloop.

Per etiket-ontwerp (per soort) moeten alle elementen van het ontwerp opgenomen worden op één tekengebied. Ook speciale elementen zoals stanslijn, foliepreeg, reliëfpreeg en/of dekwit, moeten op hetzelfde tekengebied zijn opgenomen, bij voorkeur als verschillende lagen. Deze lagen dus niet als afzonderlijke bestanden aanleveren!
Heeft u verschillende soorten van dezelfde maat? Dan mogen deze in één PDF worden gecombineerd, mits iedere soort op een eigen tekengebied wordt geplaatst.

Informatie zoals Snijtekens, Registratietekens en kleurenbalken, niet in de PDF opnemen.
Als de afloop al is opgenomen in het formaat van het tekengebied, stel dan bij ‘Aflooptekens’ in dat afloopgebiedinstellingen van het document niet gebruikt worden.

Afloop en Veiligheidsmarge

Afloop: is een zone van 2,5mm buiten de stanslijn waarin de achtergrond/-afbeelding van het etiket verder doorloopt. Dit dient om te voorkomen dat witte randjes verschijnen rondom het etiket (als de bedrukking niet verder door zou lopen), bij het stansen. Stansen is een mechanisch proces waarbij een kleine afwijking van de stanscontour kan voorkomen.
Stel de afloop in op 2,5 mm rondom het ontwerp.

Veiligheidsmarge: tekst en andere elementen moeten aan de binnenkant van de stanslijn, op minstens 2 mm afstand van de stanslijn geplaatst worden. Ook dit heeft te maken met het mechanische karakter van het stansen, en dient om te voorkomen dat tekst of andere elementen wegvallen, als gevolg van kleine afwijkingen bij het stansen.

Stanslijn

De stanslijn geeft de contour aan van het etiket en moet worden aangemaakt in het eindformaat van het etiket. Maak de stanslijn (min. 0,2 mm lijndikte) op als steunkleur met staalnaam Stans en zet de lijn op overdrukken.

Let op: Rechthoekige etiketten worden standaard gestanst met een hoekradius van 0,5 mm. Een grotere hoekradius moet als een maatwerk vorm worden besteld en met een correcte stanslijn worden opgemaakt.
Stansen kan alleen rondom het etiket, delen uit het etiket stansen is mogelijk, mits een stanslijn om dit deel is opgemaakt en het etiket als maatwerkvorm wordt besteld. Wij kunnen echter delen midden in het etiket niet verwijderen.

Foliepreeg

De te pregen elementen moeten als steunkleur met de staalnaam Foliepreeg worden opgemaakt en op overdrukken worden gezet. Foliepreeg elementen moeten een lijndikte van minstens 0,2 mm hebben. Uitsparingen in de foliepreeg (onder andere bij letters) en de ruimtes tussen de foliepreeg-elementen, moeten groter zijn dan 0,4 mm, om het opvullen van deze ruimtes te voorkomen.
Wij produceren een vlakke foliepreeg, kleurverloop (gradient) van de folie is niet mogelijk.

Speciale (Pantone®) kleuren

Alleen Pantone® kleuren van type C (voor gecoat /gestreken materiaal) en type U (voor mat materiaal) kunnen door ons worden gesimuleerd met CMYK druk. Maak de Pantone® kleur op als steunkleur met als staalnaam de originele Pantone® kleurnaam.
Optioneel kunnen we, op aanvraag, de Pantone® kleuren beter benaderen met speciale OVG (Oranje, Violet, Groen) inkten.
Metallic kleuren kunnen niet door ons worden gedrukt en moeten worden omgezet naar CMYK-vierkleurendruk. Het alternatief voor de druk van metallic kleuren is het gebruik van foliepreeg of van zilverkleurig glanzend materiaal (papier of PP).

Dekwit (opaak wit)

Het drukken van dekwit onder kleurendruk dient om te voorkomen dat de vierkleurendruk doorschijnt. Het wordt oa toegepast op transparante folie, zilverkleurig glanzend papier en graspapier.

Dekwit moet als steunkleur opgemaakt worden, met staalnaam dekwit.
Zet dekwit wél op overdrukken indien het als onderlaag voor kleuren-druk wordt toegepast.
Voor de druk van witte tekst of elementen het dekwit niet op overdruk zetten.
Plaats alle dekwit elementen in één laag en plaats deze laag bóven de lagen met het ontwerp.

Conversie van bestanden van RGB naar CMYK

Wij werken met het CMYK-kleurenschema. Als u ons een bestand aanlevert met daarin RGB (beeldscherm-) kleuren, dan worden deze automatisch bij ons omgezet naar CMYK-kleuren. Deze omzetting kan leiden tot kleurverschuivingen waarvoor wij geen aansprakelijkheid kunnen aanvaarden!

Controle van uw drukbestanden na bestelling

Na bestelling worden de aangeleverde bestanden bij ons door een automatisch programma gecontroleerd. Als het bestand niet voldoet aan onze eisen zal worden geprobeerd het bestand te repareren. Zo wordt tekst gevectoriseerd en als er geen of te weinig afloop is wordt geprobeerd om dit te corrigeren door kopiëren en reflecteren van de buitenste rand van het etiket. Als reparatie niet mogelijk is, dan zal onze drukvoorbereiding het drukbestand ‘afwijzen’. U ontvangt dan een email met de beschrijving van het probleem. U kunt het bestand dan óf zelf (laten) aanpassen en opnieuw uploaden, óf u kunt alsnog een bestandscontrole ticket bestellen en ons de reparatie laten uitvoeren. Klik hier voor meer informatie over onze drukbestandenservice

Drukbestand
afloop
illustratieve weergave


We adviseren een lettergrootte van minstens 7 pt en een hoog contrast met de achtergrond.  Tekst in een lichte kleur, grijs, of  wit, maar ook te kleine tekst kan na de druk onscherp ogen en slecht leesbaar zijn.
Onze Tip 1: test uw ontwerp zelf door het op uw eigen printer op 100% formaat af te drukken. Zo ziet u direct of de tekst leesbaar is en het geheel goed overkomt.
Onze Tip 2: Ook barcodes kunt u op deze manier controleren – test vervolgens met een barcode-reader-app of de barcode wordt herkend.

Vragen? WiJ
helPen u graag!