Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Aanleveren van drukgegevens

Om uw bestelling zo soepel mogelijk te laten verlopen, vragen wij u de volgende informatie als leidraad te gebruiken. U kunt professionele drukbestanden maken die voldoen aan onze eisen met behulp van grafische programma’s zoals Adobe Illustrator, InDesign of ArtPro.

U weet niet zeker of uw bestanden correct zijn opgemaakt? Geen probleem! Wij kunnen uw bestanden gereed maken voor druk. Afhankelijk van uw materiaalkeuze en afwerking, kunt u kiezen uit twee serviceopties: Smart (vanaf € 30 exclusief btw) of Pro (vanaf € 65 exclusief btw). Wat moet u doen? Selecteer bij de bestelling het passende correctiepakket en upload de drukbestanden. Wij doen de rest! Ons grafisch team controleert en corrigeert uw bestanden. Ter controle ontvangt u een digitale proef voor akkoord met opmerkingen over de aangebrachte correcties. Klik hier voor meer informatie over onze drukbestandenservice.

De belangrijkste eisen aan drukwerk op een rij:

Gewenste bestandstype: Hoge resolutie PDF
Lettertypes: Stel alle teksten in als ‘lettercontouren’
Minimale resolutie: 250 dpi
Standaard resolutie: 300 dpi
Afloop (om het hele ontwerp): Minimaal 2,5 mm
Veiligheidsmarge: Binnen stanslijn 2 mm
Kleurenruimte: Vierkleurendruk/CMYK

Programma's voor opmaak van drukbestanden

Wij raden aan om bij het ontwerp van uw de etiketten gebruik te maken van professionele grafische software zoals Adobe Illustrator of InDesign.

Aanmaken van een drukbestand met Adobe Illustrator

Bij het opslaan als PDF, bij tabblad uitvoer: Selecteer PDF/X-1a: selecteer 2003 (of ‘Afdrukken met hoge kwaliteit’). Andere informatie zoals Markeringen en aflooptekens, snijtekens, kleurenbalken enz. zijn niet nodig. Afloop: stel de afloop in op 2,5 mm (rondom). Veiligheidsmarge: van de Stanslijn tot aan het eerste te bedrukken element is om druktechnische redenen 2 mm vrije ruimte rondom nodig. Per ontwerp moeten alle lagen worden opgenomen op één tekengebied. Alle “speciale lagen” zoals foliepreeg, dekwit of stanslijnen moeten in de afdrukbare PDF zijn opgenomen. Ze mogen niet afzonderlijk worden geleverd.

Stanslijn

De stanslijn (0,2 mm lijndikte) moet als steunkleur met de naam Stans in de PDF worden aangemaakt en op overdrukken worden gezet. Stansen kan alleen rondom het label, uitstansen is niet mogelijk. Let op: Rechthoekige etiketten worden standaard gestanst met een hoekradius van 0,5 mm. Een grotere hoekradius moet als een maatwerk vorm met een eigen stanslijn worden opgemaakt.

Foliepreeg

De te pregen elementen moeten in een steunkleur met de naam Folie worden opgemaakt, en op overdrukken worden gezet. Foliepreeg elementen moeten een lijndikte van minstens 0,2 mm hebben. Uitsparingen in de foliepreeg (onder andere bij letters) moeten groter zijn dan 0,2 mm, om het opvullen van deze ruimtes te voorkomen. Wij produceren een vlakke foliepreeg.

Speciale kleuren

Speciale kleuren kunnen door ons alleen worden verwerkt als ze als steunkleur in het bestand worden opgeslagen. De originele Pantone-aanduiding is verplicht als naam voor de steunkleur. Metaalkleuren kunnen niet worden afgedrukt en moeten worden omgezet naar CMYK-vierkleurendruk.

Opaak wit (dekwit)

De kleur dekwit moet worden aangemaakt als ‘steunkleur’ met de naam HPI-White en worden ingesteld op overdrukken.  Het drukken van dekwit onder kleurendruk voorkomt dat de vierkeurendruk  doorschijnt op transparante folie en glanzend zilverpapier.

Conversie van bestanden van RGB naar CMYK

Wij werken met het CMYK-kleurenschema. Als u ons een bestand aanlevert met daarin RGB (beeldscherm-) kleuren, dan wordt dat automatisch bij ons omgezet naar CMYK-kleuren. Deze omzetting kan leiden tot kleurverschuivingen waarvoor wij geen aansprakelijkheid kunnen aanvaarden!

Bestelling zonder gegevenscontrole

Het kan voorkomen dat onze grafische medewerkers uw ontwerp tot 2 mm moeten vergroten of verkleinen. Dit wordt dan gedaan omdat er of geen afloop in het bestand is opgenomen of omdat er onvoldoende veiligheidsmarge is. Door onze ingreep wordt het ontstaan van witte snijranden aan de buitenrand van het etiket, dan wel het risico op het wegsnijden van tekst of andere elementen voorkomen.

Drukbestand
afloop
illustratieve weergave


Wij adviseren een lettergrootte van minimaal 7 pt en een hoog contrast met de achtergrond. Lettertypen in grijs of wit, maar ook te kleine lettertypen kunnen wazig lijken.
Onze tip: Print uw ontwerp thuis uit om het te testen. Zo kunt u zien of alle lettertypen en elementen leesbaar zijn.