Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Correcte opmaak van drukbestanden

Om uw bestelling zo soepel mogelijk te laten verlopen, vragen wij u de volgende informatie als leidraad te gebruiken.

U weet niet zeker of uw bestanden correct zijn opgemaakt? Geen probleem! Wij kunnen uw bestanden gereed maken voor druk. Afhankelijk van uw materiaalkeuze en afwerking, kunt u kiezen uit twee serviceopties: Smart (vanaf € 30 exclusief btw) of Pro (vanaf € 65 exclusief btw). Wat moet u doen? Selecteer bij de bestelling het passende correctiepakket en upload de drukbestanden. Wij doen de rest! Ons grafisch team controleert en corrigeert uw bestanden. Ter controle ontvangt u een digitale proef voor akkoord met opmerkingen over de aangebrachte correcties. Klik hier voor meer informatie over onze drukbestandenservice.

De belangrijkste eisen aan drukwerk op een rij:

Gewenste bestandstype: Hoge resolutie PDF
Kleurenruimte: Vierkleurendruk/CMYK
Tekengebied (artboard) formaat: etiket-breedte x etiket-hoogte
‘Markeringen’: GEEN snijtekens, registratietekens of kleurenbalken opnemen, maar een stanslijn.
Etiketformaat: breedte x hoogte in hele millimeters
Stanslijn: Maak op als steunkleur met naam Stans en zet de lijn op overdrukken.
Afloop (om het hele ontwerp): 2,5 mm buiten de stanslijn
Veiligheidsmarge: Minimaal 2 mm binnen de stanslijn .
Lettertypes: Teksten omzetten naar outlines (‘lettercontouren’)
Minimale resolutie: 250 dpi
Standaard resolutie: 300 dpi
Minimale lettergrootte: 7 pt, voor kleinere letters: zorg voor een hoog contrast met de achtergrond.

Programma's voor opmaak van drukbestanden

Wij raden aan om bij het ontwerp van uw etiketten gebruik te maken van professionele grafische software zoals Adobe Illustrator of InDesign.

Aanmaken van een drukbestand met Adobe Illustrator

Aan te leveren maat van het ontwerp-bestand: In het bestand moet het tekengebied (artboard) worden aangemaakt in het exacte eindformaat van het etiket. Zorg er altijd voor dat het etiket gecentreerd is op het tekengebied.
Het te bestellen formaat is het eindformaat van het etiket.

In het drukbestand moet afloop worden ingesteld van 2,5mm. In Adobe Illustrator kan dit worden ingesteld bij ‘Documentinstellingen’.

Belangrijk: Voeg een stanslijn toe in het formaat van het etiket, zet de lijn in een steunkleur met staalnaam Stans en zet de lijn op overdrukken.

Per etiket-ontwerp (per soort) moeten alle elementen van het ontwerp opgenomen worden op één tekengebied. Ook speciale elementen zoals stanslijn, foliepreeg, reliëfpreeg en/of dekwit, moeten op hetzelfde tekengebied zijn opgenomen, bij voorkeur als verschillende lagen. Deze lagen dus niet als afzonderlijke bestanden aanleveren!
Heeft u verschillende soorten van dezelfde maat? Dan mogen deze in één PDF worden gecombineerd, mits iedere soort op een eigen tekengebied (pagina) wordt geplaatst.

Voor de correcte opmaak van afwerkingen (zoals foliepreeg, reliefpreeg en spot UV lak), zie onderaan deze pagina.

Opslaan als PDF

Bij het opslaan als PDF, selecteer tabblad ‘Markeringen en Aflooptekens’.

  • Bij tabblad ‘Markeringen’: hier niets aanvinken, dus neem geen snijtekens, registratietekens en kleurenbalken op in de PDF.
  • Bij tabblad ‘Uitvoer’: Selecteer PDF/X-1a: selecteer 2003 (of ‘Afdrukken met hoge kwaliteit’).

Afloop en Veiligheidsmarge

Afloop: is een zone van 2,5mm buiten de stanslijn waarin de achtergrond/-afbeelding van het etiket verder doorloopt. Dit dient om te voorkomen dat witte randjes verschijnen rondom het etiket (als de bedrukking niet verder door zou lopen), bij het stansen. Stansen is een mechanisch proces waarbij een kleine afwijking van de stanscontour kan voorkomen.
Stel de afloop in op 2,5 mm rondom het ontwerp. In Adobe Illustrator kan de afloop worden ingesteld bij het venster ‘Documentinstellingen’.
NB: het te bestellen formaat van uw etiket is altijd het ‘eind-formaat’ dus zonder de afloop.

Veiligheidsmarge: tekst en andere elementen moeten aan de binnenkant van de stanslijn, op minstens 2 mm afstand van de stanslijn geplaatst worden. Ook dit heeft te maken met het mechanische karakter van het stansen, en dient om te voorkomen dat tekst of andere elementen wegvallen, als gevolg van kleine afwijkingen bij het stansen.

Stanslijn

De stanslijn geeft de contour aan van het etiket en moet worden aangemaakt in het eindformaat van het etiket, in hele millimeter. Maak de stanslijn (min. 0,2 mm lijndikte) op als steunkleur met staalnaam Stans en zet de lijn op overdrukken.

Let op: Rechthoekige etiketten worden standaard gestanst met een hoekradius van 0,5 mm. Een hoekradius groter dan 0,5 mm moet als een maatwerk vorm worden besteld en met een correcte stanslijn worden opgemaakt.
Stansen kan alleen rondom het etiket, delen uit het etiket stansen is mogelijk, mits een stanslijn om dit deel is opgemaakt en het etiket als maatwerkvorm wordt besteld. Wij kunnen echter delen die midden in het etiket liggen, niet verwijderen.

Dekwit (opaak wit)

Het drukken van dekwit onder kleurendruk dient om te voorkomen dat de vierkleurendruk doorschijnt. Het wordt oa toegepast op transparante folie, zilverkleurig glanzend papier en graspapier.

Dekwit moet als steunkleur opgemaakt worden, met staalnaam dekwit.
Zet de steunkleur in een kleur, bijvoorbeeld CMYK 100/0/0/0, zodat duidelijk te zien is waar het dekwit moet worden gedrukt.
Het is daarnaast van belang dat de dekwit-elementen op overdruk worden gezet, anders wordt de kleur eronder niet gedrukt.
Tot slot is het ook belangrijk dat alle dekwit elementen in een laag bóven de lagen met het ontwerp worden geplaatst.

Zwarte druk

Het beste resultaat voor zwarte druk wordt verkregen door de kleur zwart in CMYK op te zetten als 100% K (=zwart), ofwel als CMYK-kleurcode: 0/0/0/100.
Dubbele druk niet in het bestand opnemen aLs steunkleur. Zet de kleur ook niet op overdruk en voeg geen andere kleuren toe (geen C, M of Y).
Voor een extra donker, intensief zwart adviseren wij een ‘dubbele druk’ zwart (double hit) te bestellen*. Dubbele druk kan alleen worden toegepast op zwart opgemaakt als CYMK 0/0/0/100.
*) dubbele druk is niet standaard te selecteren in de calculator. Vraag onze klantenservice om het in uw account te activeren.

Speciale (Pantone®) kleuren

Standaard worden alle bestellingen op unieketiket.nl digitaal gedrukt in vierkleurendruk(CMYK).
Speciale kleuren moeten als steunkleuren in het bestand worden opgeslagen, anders kunnen wij deze niet verwerken en drukken.
Overigens kunnen alleen Pantone® kleuren van type C (voor gecoat /gestreken materiaal) en type U (voor mat materiaal) door ons worden gesimuleerd met CMYK druk.
Maak de Pantone® kleur op als steunkleur met als staalnaam de originele Pantone® kleurnaam. Zet de steunkleur niet op overdrukken.

Afhankelijk van de gewenste kleur is het ook mogelijk om de toegevoegde kleuren oranje, violet en groen te bestellen om de gewenste kleur zo dicht mogelijk te benaderen. Houd er rekening mee dat er vaak geen exacte overeenkomst is en dat niet alle kleuren kunnen worden gesimuleerd bij digitaal drukken (zoals metaaltinten of neonkleuren).

Bedrukken met originele kleur is op aanvraag ook mogelijk, maar brengt extra kosten met zich mee. Wij controleren graag uw aanvraag met betrekking tot hoeveelheid en kleur en doen u een passende aanbieding.

Conversie van bestanden van RGB naar CMYK

Wij werken met het CMYK-kleurenschema. Als u ons een bestand aanlevert met daarin RGB (beeldscherm-) kleuren, dan worden deze automatisch bij ons omgezet naar CMYK-kleuren. Deze omzetting kan leiden tot kleurverschuivingen waarvoor wij geen aansprakelijkheid kunnen aanvaarden!

Controle van uw drukbestanden na bestelling

Na bestelling worden de aangeleverde bestanden bij ons door een automatisch programma gecontroleerd. Als het bestand niet voldoet aan onze eisen zal worden geprobeerd het bestand te repareren. Zo wordt tekst gevectoriseerd en als er geen of te weinig afloop is wordt geprobeerd om dit te corrigeren door kopiëren en reflecteren van de buitenste rand van het etiket. Als reparatie niet mogelijk is, dan zal onze drukvoorbereiding het drukbestand ‘afwijzen’. U ontvangt dan een email met de beschrijving van het probleem. U kunt het bestand dan óf zelf (laten) aanpassen en opnieuw uploaden, óf u kunt alsnog een bestandscontrole ticket bestellen en ons de reparatie laten uitvoeren. Klik hier voor meer informatie over onze drukbestandenservice

Speciale Afwerkingen

Foliepreeg (hot foil)

De te pregen elementen moeten als steunkleur met de staalnaam Foliepreeg worden opgemaakt en op overdrukken worden gezet. Foliepreeg elementen moeten een lijndikte van minstens 0,2 mm hebben. Uitsparingen in de foliepreeg (onder andere bij letters) en de ruimtes tussen de foliepreeg-elementen, moeten groter zijn dan 0,4 mm, om het opvullen van deze ruimtes te voorkomen.
Wij produceren een vlakke foliepreeg, kleurverloop (gradient) van de folie is niet mogelijk.

Lijndikte: minimaal 0,2 mm
Uitsparingen: min. 0,4 mm
Uitsparingen: min. 0,7 mm
Kader (rand) om het etiket:
minstens 2 mm dik binnen de stanslijn. De rand moet tevens 2,5 mm doorlopen in het afloopgebied (buiten de stanslijn).

 NB: voor wat betreft het foliepreeg ontwerp:
– Zeer fijne preeg-details zijn niet te combineren met grote preeg-oppervlakken.
– Bij een te groot preeg-oppervlak,  bestaat het risico dat er ‘gaten’ in de folie vallen.

Ons advies: laat zonodig het folie-ontwerp voorafgaand aan de bestelling controleren, neem hiervoor contact met ons op!

Digitale (Koud) Folie

De folie-elementen moeten als steunkleur met de staalnaam Koudfolie worden opgemaakt en op overdrukken worden gezet en moeten een lijndikte hebben van minimaal 0,3 mm. Uitsparingen in het preegvlak moeten minimaal 0,4 mm zijn.

Lijndikte: min. 0,3 mm
Uitsparingen: min. 0,4 mm
Uitsparingen: min. 0,7 mm
Kader (rand) om het etiket:
minstens 2 mm dik binnen de stanslijn. De rand moet tevens 2,5 mm doorlopen in het afloopgebied (buiten de stanslijn).

Let op: Bijzonder fijne elementen, dunne lijnen en teksten met fijne lettertypes, zijn niet uitvoerbaar in digitale koud-folie, omdat de lijnen en randen bij deze afwerking minder scherp kunnen worden geproduceerd (in tegenstelling tot foliepreeg / hot foil). Uitsparingen in de folie zijn wel mogelijk, maar ook hier kunnen de mindere scherpe randen het resultaat beïnvloeden.

Ons advies: laat zonodig het folie-ontwerp voorafgaand aan de bestelling controleren. Neem hiervoor contact met ons op!

Digitale spot-UV lak

Met een digitale spot-UV lak, ook wel partiële genoemd, worden geselecteerde elementen of delen van het etiket selectief afgewerkt met een glanzende lak.

De spotlak-elementen moeten als steunkleur met de staalnaam Spotlak worden opgemaakt en op overdrukken worden gezet. Ook moet worden voldaan aan de minimale diktes voor lijnen en uitsparingen.

Lijndikte: min. 0,3 mm
Uitsparingen: min. 0,7 mm
Kader (rand) om het etiket: minstens 2 mm dik binnen de stanslijn. De rand moet tevens 2,5 mm doorlopen in het afloopgebied (buiten de stanslijn).

Blindpreeg

Blinddruk of blindpreeg is een klassieke afwerkingstechniek voor etiketten (en ander drukwerk). Het wordt gekenmerkt door een voelbare vervorming van delen van het etiketmateriaal.

De blindpreeg-elementen moeten als steunkleur met de staalnaam blindpreeg worden opgemaakt en op overdrukken worden gezet.

Ook moet worden voldaan aan de minimale diktes voor lijnen en uitsparingen:

Lijndikte: min. 0,4 mm
Uitsparingen: min. 0,4 mm
Kader (rand) om het etiket en andere elementen die tegen- of over de stanslijn liggen: het stansen in een met blindpreeg element  is niet  mogelijk omdat met het stansen in een blindpreeg-element het reliëf verloren gaat.

Let op: blindpreeg is niet geschikt voor grote oppervlakken, omdat de blindpreeg in grote oppervlakken weer inzakt en het effect daardoor verloren gaat.

Ons advies: laat zonodig het blindpreeg-ontwerp voorafgaand aan de bestelling controleren Neem hiervoor contact met ons op!

Reliëfpreeg

Reliëfpreeg is een combinatie van blindpreeg en foliepreeg (hot foil), waarmee de afgewerkte elementen extra goed uitkomen.

De elementen die moeten worden uitgevoerd in foliepreeg, moeten als steunkleur met de staalnaam foliepreeg worden opgemaakt en op overdrukken worden gezet.
Ook moet worden voldaan aan de minimale diktes voor lijnen en uitsparingen.

De reliëfpreeg-elementen die moeten worden uitgevoerd in reliëf, moeten als steunkleur met de staalnaam reliëfpreeg worden opgemaakt en op overdrukken worden gezet.
Ook moet worden voldaan aan de minimale diktes voor lijnen en uitsparingen.

Aan de reliëfpreeg-elementen die moeten worden uitgevoerd in zowel reliëf als foliepreeg, moeten beide steunkleuren worden toegevoegd, elk in een afzonderlijke laag.

Lijndikte: min. 0,4 mm
Uitsparingen: min. 0,4 mm

Kader (rand) om het etiket en andere elementen die tegen- of over de stanslijn liggen:
– het stansen in een reliëfpreeg element  is niet  mogelijk omdat met het stansen in een reliëfpreeg-element het reliëf verloren gaat.
– Kaders aan de buitenrand van het etiket die alleen zijn afgewerkt met foliepreeg (zonder reliëfpreeg), moeten minstens 2 mm dik zijn.

Nota bene:
– Alle reliëfpreeg-elementen worden ook afgewerkt met foliepreeg
– Foliepreeg-elementen  kunnen echter ook uitgevoerd worden zonder reliëf.  De elementen die alleen met foliepreeg worden afgewerkt, zijn dan vlak. Hiermee kunnen verschillende lagen in het ontwerp worden aangebracht, met een bijzonder effect.

Ons advies: laat het reliefpreeg-ontwerp voorafgaand aan de bestelling controleren. Neem hiervoor contact met ons op!

Drukbestand
afloop
illustratieve weergave


We adviseren een lettergrootte van minimaal 7 pt en een hoog contrast met de achtergrond.  Tekst in een lichte kleur, grijs, of  wit, maar ook te kleine tekst kan na de druk onscherp ogen en slecht leesbaar zijn.
Onze Tip 1: test uw ontwerp zelf door het op uw eigen printer op 100% formaat af te drukken. Zo ziet u direct of de tekst leesbaar is en het geheel goed overkomt.
Onze Tip 2: Ook barcodes kunt u op deze manier controleren – test met een barcode-reader-app of de barcode wordt herkend.

Vragen? WiJ
helPen u graag!