Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Graspapier

Etiketten van graspapier: duurzaam en recyclebaar

Uw voordeel met unieketiket.nl

Wat is graspapier?

Duurzaamheid en milieuaspecten spelen een steeds belangrijkere rol in de aankoopbeslissingen van de consument. Een zuinig gebruik van middelen is bijzonder belangrijk. Uit een studie blijkt dat 70% van de klanten belang hecht aan de duurzaamheid van producten of bedrijven. Nu kan deze wens voor duurzaamheid en milieubescherming ook in de labelindustrie worden geïmplementeerd:

Het innovatieve graspapier bestaat voor 50% uit zongedroogde grasvezel (hooi) en 50% FSC-gecertificeerd papier. Het label is FSC-Mix gecertificeerd. Graspapier wordt gemaakt van de snel hernieuwbare grondstof gras, dat het verbruik van hout vermindert en daardoor bijzonder duurzaam is. Graspapier biedt ook nog andere voordelen ten opzichte van conventioneel papier: Dankzij de korte transportroutes en de weiden in de buurt van de papierfabrieken wordt de CO2-uitstoot tot 50% gereduceerd. Ook het waterverbruik wordt tot 50% verminderd. De bereiding van graspapier werkt puur mechanisch en zonder chemicaliën. Tegelijkertijd kan het materiaal worden gebruikt en verwerkt als conventioneel papier.

Hoe wordt graspapier geproduceerd?

Het basisprincipe van graspapier is dat geoogst gras eerst gedroogd wordt en vervolgens tot hooi wordt verwerkt. Vervolgens wordt het gemalen en in pellets geperst. In de fabriek worden de pellets vervolgens opgelost in water. Nu kan het materiaal – afhankelijk van het latere gebruik en toepassingsgebied – verder verwerkt worden tot bijvoorbeeld verpakkingen, dozen, cadeaupapier of zelfs etiketten.

Innovatief, duurzaam en veilig te gebruiken in combinatie met voedingsmiddelen

Interessant is dat graspapier vrij is van verontreinigende stoffen en allergenen. Hierdoor is het geschikt voor direct contact met levensmiddelen en kan het rechtstreeks op bijvoorbeeld fruit, groenten of andere levensmiddelen worden aangebracht. Het is daarom bijzonder geschikt voor producten in de levensmiddelen-, cosmetica- en drankenindustrie. Graspapier is ideaal voor bedrijven die duurzame en recyclebare materialen waarderen en een voorbeeld willen stellen voor een verantwoord gebruik van onze hulpbronnen. Het hoofdbestanddeel gras is bijna overal verkrijgbaar als natuurlijke grondstof en groeit meerdere keren per jaar terug. Dit maakt het de ideale grondstof voor etiketten.

Ontwerp & veredeling

Niet alleen de productie van graspapier is bijzonder. Optisch en het uiterlijk van graspapier geven ook dit materiaal een unieke touch: de relatief ruwe en grove structuur, de individuele grasvezels zijn nog steeds zichtbaar, licht geelachtig materiaal. In principe kan dit materiaal natuurlijk ook individueel worden afgewerkt met hotfoil of beschermende lak. Het idee achter de ontwikkeling van graspapier is echter om een milieuvriendelijk en hulpbronnenbesparend materiaal te ontwikkelen dat ecologisch verantwoord handelen in de verpakkings- en labelindustrie mogelijk maakt. Extra afwerking zou in tegenspraak zijn met dit basisidee.

Er zijn geen beperkingen met betrekking tot uw creativiteit als het gaat om vorm en grootte. Rond, hoekig of unieke vormen – alle vormen zijn mogelijk met graspapier. Omdat het materiaal van nature nogal geelachtig is, raden wij het gebruik van dek-wit aan voor een mooie witte kleur waar nodig.

 

 

 

*Het basismateriaal graspapier kan worden omschreven als composteerbaar.  Het afgewerkte etiket met kleeflaag voldoet niet aan de 90% composteerbare inhoud die volgens DIN EN 13432 vereist is voor de afgifte van een certificaat, maar de verhouding is ongeveer 81%. Voor meer gedetailleerde informatie over de composteerbaarheid van graspapieretiketten kunt u contact opnemen met onze klantenservice.

Verdere informatie:

Onze productie wordt zoveel mogelijk geoptimaliseerd op basis van ecologische aspecten. Dankzij onze HP Indigo drukken we CO2-verminderd, halen we energie uit hernieuwbare bronnen en vertrouwen we op papierloze communicatie.

Wij bieden onze klanten FSC-gecertificeerd papier, recyclebaar en gerecycled papier en folie op aanvraag aan. Lees meer over onze duurzame labels.

Wij sturen u graag een gratis proefset toe met voorbedrukte en gestanste etiketten van graspapier. Zo kunt u zelf het materiaal en onze drukkwaliteit beoordelen. Wilt u proefetiketten van andere materialen? Neem dan contact op met onze klantenservice en wij stellen een proefset voor u samen.

Vragen? WiJ 
helPen u graag!