Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Etiketten voor levensmiddelen

uw ontwerp in alle maten en vormen

De pluspunten van unieketiket.nl

voedseletiketten

Waarom etiketten op rol voor levensmiddelen bestellen bij unieketiket.nl?

Bent u producent of distributeur van voedselproducten? Dan wilt u natuurlijk wel dat uw jam, kruiden, kaas of andere voedingsmiddelen opvallen in het schap of etalage van een winkel. De meest effectieve en makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen is met opvallende en bijzondere voedseletiketten. Bij unieketiket.nl kunt u bedrukte etiketten op rol bestellen en heeft u de keuze uit vele materialen en tal van afwerkingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld mooie glanzende folie-etiketten die goed tegen kou en water kunnen. Bekijk onze etikettengalerij vol inspiratie voor uw etiketten, of bestel ons gratis materialenboek met bedrukte voorbeelden van materialen en afwerkingen.

Wat is het toepassingsgebied voor levensmiddeletiketten?

Verpakkingen voor vooraf verpakte levensmiddelen worden of rechtstreeks bedrukt, of voorzien van een passend productetiket – denk aan flessen, blikken of glazen potten. Deze etiketten kunnen rond of rechthoekig zijn, maar ook een speciale maatwerkvorm hebben. Het productetiket is vaak geproduceerd als zelfklevend etiket op rol, zodat de etiketten eenvoudig machinaal op de producten kunnen worden aangebracht.

Ook bij vers verpakte levensmiddelen worden zelfklevende etiketten gebruikt, die achteraf nog met een (thermal-) printer moeten worden voorzien van details zoals prijs, inhoud, hoeveelheid en houdbaarheidsdatum. Ook deze etiketten worden meestal op rol geleverd, met een rolconfiguratie die past bij de printer die gebruikt wordt.

Wat is belangrijk voor levensmiddelenetiketten?

In principe verschillen etiketten voor levensmiddelen niet van etiketten die ook voor andere verpakkingen, zoals flessen, dozen en blikken gebruikt worden. Belangrijk is de keuze voor het juiste etikettenmateriaal met een passende bescherming of afwerking. Uiteraard kunnen wij u hierover adviseren.

Maar zeker is het ook belangrijk om rekening te houden met de specifieke voorschriften die gelden voor etiketten voor voorverpakte levensmiddelen:

Wat moet vermeld worden op etiketten voor voedingsmiddelen?

Etiketten van voorverpakte levensmiddelen moeten aan meerdere eisen voldoen.
Onder andere bent u verplicht om:

  • de juiste benaming van uw product te gebruiken
  • de netto hoeveelheid en/of het alcoholpercentage aan te geven
  • een lijst van ingrediënten op te nemen, met vermelding van allergenen
  • de houdbaarheidsdatum te vermelden
  • eerlijke en duidelijke informatie te verstrekken
  • een minimale lettergrootte te gebruiken
  • Ook moet de naam of handelsnaam en het adres van de exploitant van het voedingsmiddel vermeld worden
  • Daarnaast zijn er regels die alleen gelden voor specifieke levensmiddelen, zoals biologische-, vegetarische- en volkoren levensmiddelen en voedingssupplementen en diepvriesproducten.

Goed om te weten bij kleine etiketten:  het formaat van het etiket is bepalend voor wat er op het etiket vermeld moet worden. In de voorschriften leest u  wat er minimaal op kleine etiketten van een bepaald formaat vermeld moet worden. U moet dan een verwijzing op het etiket plaatsen naar  de vindplaats van de overige verplichte informatie.

De voorschriften vindt u hier: 

Voor Nederland: Download hier de laatste versie van het ‘Handboek Etikettering van (zowel voorverpakte als niet-voorverpakte) levensmiddelen van de Nederlandse voedsel en warenautoriteit.

Voor Belgie: Etiketteringsvereisten, van de Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

 

Materiaal, vorm en bedrukken van de etiketten

Bij de productie van etiketten voor de foodsector wordt meestal papier gebruikt. Daarnaast biedt unieketiket.nl natuurlijk ook andere materialen om uw etiketten voor levensmiddelen uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan bedrukte folies, materiaal voor thermal printers, transparante etiketten en diverse afwerkingen.

Voedsel-etiketten geschikt voor in de diepvries

Etiketten die in de diepvries gebruikt gaan worden,  moeten niet alleen bestand zijn tegen zeer lage temperaturen, maar in zekere mate ook tegen vochtigheid, omdat er rekening moet worden gehouden met eventuele dauw- of condensvorming.

De eenvoudigste oplossing is om etiketten die voor gebruik in de diepvries bedoeld zijn, te produceren op standaard- folie of papier met een permanente lijm. In dat geval zijn de etiketten geschikt voor temperaturen tot -20°C. We adviseren wel om het materiaal eerst te testen onder de omstandigheden waaronder u het materiaal gaat gebruiken.

We hebben ook een speciaal diepvries materiaal dat  bij uitstek geschikt is voor extreem koude temperaturen. Ons diepvries materiaal garandeert een betrouwbare hechting, een hoge vocht- en temperatuurbestendigheid en uitstekende leesbaarheid dankzij digitale druk in hoge resolutie. Dit materiaal heeft een temperatuurbereik van -40 tot +60 graden. En, uw producten kunnen hiermee ook in bevroren toestand gelabeld worden.

Hebt u vragen over etiketten die gebruikt gaan worden in de diepvries, neem dan contact op met ons team van deskundigen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u advies nodig? Of bent u op zoek naar iets specifieks? Ook al zijn wij een onlinedrukkerij, persoonlijk advies blijft toch een cruciaal onderdeel van onze kwaliteit. Wij nemen de tijd om alle individuele wensen van onze klanten werkelijkheid te laten worden, of om op mogelijkheden te wijzen die misschien nog niet eerder zijn overwogen. U kunt ons van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op telefoonnummer (+31) (0)30 808 05 97. Natuurlijk kunt u ook een mailtje sturen: info@unieketiket.nl, voor al uw vragen.

Meer infomatie

Wilt u met eigen ogen zien hoe de materialen en afwerkingen eruitzien? Bestel ons gratis materialenboek! In het boek zijn voorbeelden opgenomen van onze meest gangbare materialen en afwerkingen. Het boek bevat ook kleine samples van de materialen waarmee getest kan worden, zo kunt u er zeker van zijn dat u het juiste materiaal kiest voor uw toepassing.
In het materialenboek vindt u daarnaast handige tips en uitleg over de opmaak van drukbestanden, onze diensten en services en nog veel meer! Het gratis materialenboek is hier te bestellen.

Een correct en foutloos drukwerkbestand is een voorwaarde voor een efficiënte en snelle verwerking van uw bestelling. Vraag uw ontwerper daarom om onze aanleverspecificaties voor drukbestanden toe te passen op uw etiketontwerp. Volg deze richtlijnen en u weet zeker dat het etiket er perfect uit zal zien. Komt u er toch niet uit? Geen probleem, wij bieden een drukbestandenservice, mee te bestellen bij de opdracht. Onze professionele grafische medewerkers maken uw drukbestanden dan gereed voor druk!

In ons overzicht van veelgestelde vragen vindt u op unieketiket.nl antwoorden op (bijna) alle vragen over etiketten, materialen of het bestelproces. Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag!

Bij de productie van blikken, glazen potten en flessen worden de etiketten over het algemeen met een labelmachine op de verpakking aangebracht.
Ook etiketten voor versproducten zoals vleeswaren, waar naderhand nog aanvullende informatie, zoals het gewicht en de prijs op gedrukt moet worden, worden meestal op rollen aangeleverd die passen in de printer die gebruikt wordt en vervolgens handmatig opgeplakt.
In principe zijn zelfklevende etiketten op rol het meest efficiënt voor het labellen van levensmiddelen. Tijdens het bestellen van uw foodlabels kunt u de benodigde rolconfiguratie opgeven.

Vragen? WiJ
helPen u graag!