Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Stansmes of laser?

Twee opties om uw etiketten in vorm te laten snijden

laser-of-stansplaat

Onze moderne etikettenproductie biedt twee verschillende methodes om etiketten op maat uit het materiaal te stansen/snijden. Enerzijds is er de conventionele methode van stansen met behulp van een stansmes, anderzijds is er de methode waarbij de etiketten uitgesneden worden met een laser-stansmachine.

 

Bij de conventionele methode wordt een speciaal op maat gemaakt stansmes aangebracht op de zogenaamde stanscilinder. De cilinder draait en stanst de gewenste etiketvorm uit het materiaal. Bij het alternatieve proces wordt een laserstraal gebruikt om het materiaal nauwkeurig uit te snijden. Bij deze methode zijn geen stansplaten nodig en kan bijna elke vorm worden uitgesneden, omdat de laserstraal individueel en volledig automatisch kan worden aangepast. Als u een etiket bestelt waarvan de vorm te ingewikkeld is voor onze machines, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op om een oplossing te vinden. Als u een zeer ongebruikelijke vorm voor uw etiketten aan het plannen bent, kunt u ons ook vooraf uw drukbestand toesturen. Vervolgens gaan we na of en hoe we deze vorm kunnen produceren.

Voor- en nadelen van de twee methodes

1. conventioneel stansen met een stansmes

Bij het stansen met stansmes moet eerst een speciaal stansmes op maat worden besteld. Deze wordt tijdens de productie bevestigd aan een magnetische stanscilinder en individueel ingesteld voor de betreffende opdracht.

Voordelen

 • Alle materialen kunnen worden gekozen.
 • Hogere productiesnelheid.
 • Scherpere snijvlakken.

Nadeel

 • Duurder voor kleinere oplages

 

2. Uitsnijden met laser

Bij Laser stansen wordt het etiket op maat en in de vorm uitgesneden met een laserstraal. Deze raakt het materiaal en snijdt het in de juiste vorm. In tegenstelling tot conventioneel stansen is hier geen stansmes nodig.

Voordelen

 • Flexibeler, omdat er geen speciaal stansmes besteld en in de stansmachine geplaatst hoeft te worden.
 • Elk formaat kan onmiddellijk worden geproduceerd.
 • Goedkoper voor kleinere oplages, omdat er minder tijd en materiaal nodig is voor het opzetten.

Nadelen

 • Bij etiketontwerpen met  een donkere kleur aan de buitenrand kunnen in ‘witte randjes’ ontstaan. Dit fenomeen is vooral zichtbaar wanneer het etiket op een donkere achtergrond wordt geplakt.
 • Voor grotere formaten worden twee laserstralen gebruikt voor het snijden. Het is mogelijk dat deze niet 100% precies overeenkomen en er een klein punt ontstaat waar de lijnen bij elkaar komen.
 • Complexere maatwerkvormen kunnen mogelijk niet correct worden uitgesneden. Als voorbeeld: scherpe hoeken.
 • Slechts een beperkt aantal materialen zijn beschikbaar voor de laserproductie.

Hoe weet ik welke methode voor mijn opdracht toegepast gaat worden?

Bij de prijsberekening in de calculator wordt automatisch, op basis van de opgegeven parameters, zoals formaat en materiaal van het etiket, beslist of de etiketten met laser uitgesneden kunnen worden. De calculator zal altijd de laagste prijs aangegeven. Voor kleinere oplages in combinatie met standaard laser-materialen wordt dus altijd de prijs voor laserproductie weergegeven. Als u vervolgens verder gaat met bestellen, zal de meerprijs voor conventioneel stansen worden aangegeven (in de tweede stap van het bestelproces) en kunt u beslissen welke methode uw wilt gebruiken voor uw etiketten.
Wordt er geen meerprijs aangegeven, dan is laserproductie niet mogelijk en zal uw opdracht conventioneel geproduceerd worden. Dit is dan óf omdat het materiaal van uw keuze niet geproduceerd wordt op de laser, óf omdat de oplage te groot is voor laserproductie, óf u heeft etiketten besteld met foliepreeg of reliefpreeg, deze worden deze altijd conventioneel gestanst.

Mogelijk ook interessant:

Vragen? WiJ 
helPen u graag!