Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Rolconfiguratie

Waar aan te denken bij de configuratie van etiketten op rol.

Etiketten op rol zijn bij uitstek geschikt voor machinale verwerking, dat wil zeggen dat de etiketten met een etiketteermachine op het product worden aangebracht. Hierbij is het van belang dat u weet wat de eisen zijn van uw machine waarmee de etiketten worden opgeplakt, zodat u de juiste configuratie voor uw roletiketten kunt bestellen. Raadpleeg hiervoor de instructie van de etiketteermachine of vraag de informatie op bij het verwerkingsbedrijf dat de etiketten zal gaan aanbrengen.
De volgende configuratie elementen kunnen van belang zijn:

De roldiameter geeft het formaat (de diamaeter) van de te produceren rollen aan.
Het opgeven van de maximale afmeting van de rol is belangrijk, zodat deze zonder problemen in uw etiketteermachine past tijdens de machinale verwerking.

Voor wat betreft het formaat van de rol heeft u bij ons een aantal keuzes:

 • U kunt of een maximale roldiameter opgeven. De grootste maat buitendiameter die u via de calculator kunt bestellen is 350 mm. Op aanvraag kunnen ook grotere diameters worden geproduceerd.
 • of u kunt het gewenste aantal etiketten per rol kiezen.
 • Selecteer hiervoor tijdens de 2e stap van het bestelproces (‘orderinformatie’), bij het kopje ‘Verwerking’ de optie ‘ Aanbrengen met etiketteermachine’, en vul de benodigde rolconfiguratie in.

 • Kiest u voor ‘Handmatig aanbrengen van de etiketten’, dan wordt de configuratie door ons bepaald, we zullen de rollen zo efficient en ecologisch verantwoord mogelijk produceren en afleveren op standaard rolkern 76mm.
 • De diameter van de rolkern is bij ons standaard 76 mm (binnendiameter). Tegen meerprijs kunnen wij ook op 40 mm en 25 mm leveren.

  Het bestellen van de juiste maat van de rolkern kan enorm belangrijk zijn, vooral als uw etiketten machinaal worden verwerkt. Raadpleeg hiervoor de instructie van uw etiketteermachine.

  Worden uw etiketten handmatig aangebracht, dan hoeft u geen keuze te maken voor de roldiameter, we leveren dan altijd de standaard rolkern maat 76 mm.

  Worden de etiketten op rol machinaal verwerkt, dan is het belangrijk dat de juiste wikkelrichting wordt aangegeven bij de bestelling.

  Er zijn in principe twee type rolwikkelingen voor etiketten op rol.
  Namelijk, bedrukking op de BINNENZIJDE (binnenwikkeling) of de bedrukking op de BUITENZIJDE (buitenwikkeling).

  Vervolgens is het belangrijk om de posities van de labels op de rol te onderscheiden. Er zijn dus in totaal vier varianten:

  • Onderkant eerst
  • Bovenkant eerst
  • Linkerkant eerst
  • Rechterkant eerst

  Wickelrichtung-Innenwicklung Wickelrichtung-Außenwicklung

  Het is belangrijk dat bij de bestelling het eind-formaat van het etiket opgeeft, d.w.z. zonder 2,5mm afloop rondom. De breedte en hoogte worden gedefinieerd op basis van het aanzicht van het etiket/het ontwerp, oftewel: ‘recht-op’, zoals het etiket later op het product wordt geplaatst.

  Voorbeeld: Als u gestanste etiketten nodig hebt in het formaat 50 x 100 mm (BxH), voer dan deze afmetingen in de calculator in. In uw drukbestand moet u echter een afloop toevoegen van 2,5 mm rondom. Het formaat inclusief afloop wordt dan 55 x 105 mm.

  De ’tussenruimte’ is de afstand tussen twee etiketten op de rol.

  Standaard produceren wij met 5 mm tussenruimte tussen de etiketten op de rol.

  Op aanvraag kunnen we etiketten op rol leveren met een andere tussenruimte, altijd echter in hele millimeters.
  Wij adviseren 3 mm als minimale tussenruimte. Bij een tussenruimte van minder dan 3 mm kunnen we het raster (het om de etiketten liggende materiaal) niet meer verwijderen.
  NB: kiest u voor ‘stansmethode ‘laser’, dan is aanpassing van de tussenruimte niet mogelijk.

  De ‘overtollige ruimte van de dragerband’ van etiketten op rol, is de afstand van de etiketrand tot de rand van de rol. Deze ruimte is zowel boven als onder de etiketten op de rol te vinden.

  Standaard is de overtollige ruimte 2,5 mm aan elke kant. De rolbreedte is daarmee de maat van het etiket (in de breedte) op de rol + 5 mm.

  Op aanvraag kunnen wij rollen met een aangepaste overtollige ruimte van de dragerband leveren*. Als minimale overtollige ruimte adviseren wij 1,5 mm aan beide zijden, totaal 3 mm. Grotere overtollige ruimten zijn mogelijk op aanvraag. Een overschrijding van de minimumwaarde kan leiden tot problemen bij het ontrasteren (het verwijderen van het materiaal dat om de etiketten ligt).
  NB: kiest u voor ‘stansmethode ‘laser’, dan is aanpassing van de overtollige ruimte niet mogelijk.

  De ‘overtollige ruimte van de dragerband’ is niet relevant voor etiketten op A4 vellen.

  Vragen? WiJ
  helPen u graag!