Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Zeeuwsche Zoute

Historie - Zeeuws zout

In vroegere tijden werd zout al gewonnen uit de wateren van Zeeland. Dit zout was van onschatbare waarde voor het conserveren van vers voedsel. De waarde ervan lag in het verlengen van de houdbaarheid van voedingsmiddelen zoals vlees, vis en groenten. In 1515 werd het zout zieden verboden door Karel V en zo verdwenen de zoutziederijen in Zeeland. Zeeuwsche Zoute heeft een deel van deze oude traditie nieuw leven ingeblazen en streeft ernaar om dit ambachtelijk gewonnen zout op een verantwoorde manier met de rest van de wereld te delen, net zoals vroeger.

Het idee

Het ontstaan van Zeeuwsche Zoute is te danken aan de oprichter, Christian Clerx. Tijdens zijn reizen in het buitenland kwam hij regelmatig lokaal geproduceerd zout tegen. Als inwoner van Zeeland vroeg hij zich af: “Waarom hebben we eigenlijk geen Zeeuws zeezout?” Een succesvolle test met zout water uit Nederlands grootst beschermde natuurgebied, de Oosterschelde, leidde al snel tot de opening van een zoutziederij in Bruinisse en tot het bedrijf ‘Zeeuwsche Zoute’.

Christian_Clerx_Zeeuwsche_Zoute

foto: Jan-Kees de Meester

Inmiddels worden jaarlijks enkele tonnen zout gewonnen en wordt het ambachtelijk product gebruikt door gerenommeerde restaurants door heel Nederland. Ook heeft Zeeuwsche Zoute nieuwe zoutproducten ontwikkeld in vele variaties en smaken.

Het product

Het ambachtelijke proces van zoutwinning begint aan de oevers van de Oosterschelde, waar bij het vissersdorp Bruinisse op het eiland Schouwen-Duiveland zeewater wordt opgepompt bij dood tij. Het zoute water wordt vervolgens op duurzame wijze ingekookt en gefilterd om zelfs de kleinste verontreinigingen, zoals microplastics, te verwijderen. Verdere indamping in open bakken levert na het afscheppen van calcium uiteindelijk de gewenste pure zoutvlokken op. Het zout wordt tot slot verpakt: puur, gerookt of gemengd met smaak gevende ingrediënten. En natuurlijk altijd zonder toevoeging van chemische stoffen.

Zeeuwsche Zoute_etiketten_collectieZeeuwsche_Zoute_Zeekraal_label_in_molen

Duurzaamheid staat centraal bij Zeeuwsche Zoute en het bedrijf streeft ernaar om een prachtig product te maken met oog voor de wereld. Voor de varianten van Zeeuwsche Zoute, zoals die met wakame en zeekraal, wordt samengewerkt met lokale leveranciers die eerlijke prijzen krijgen voor hun producten. Op deze manier kan een 100% Nederlands product van de hoogste kwaliteit worden gegarandeerd.

De verwerking van het zout vindt bij Zeeuwsche Zoute plaats met zoveel mogelijk groene energie en elk jaar wordt gestreefd naar het verder verkleinen van de CO2-voetafdruk voor elke kilogram die geproduceerd is. Daarnaast is het team continue bezig om de productverpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken.

De etiketten

Zeeuwsche_zoute_puur_potjeZeeuwsche Zoute_etiket

Het streven naar duurzame verpakkingen is terug te zien in de etiketten: gekozen is voor het FSC® gecertificeerd natuurpapier met structuur. Het ontwerp van de etiketten is modern en heeft het diepblauw-groen van de zee. Ook het logo verwijst naar de zee met gestileerde afbeeldingen van de zeegod Neptunus en zoutkristallen.

 

zeeuwsche zoute logo

Meer informatie over Zeeuwsche Zoute:

Meer informatie over Zeeuwsche Zoute en hun producten is te vinden op de Zeeuwsche Zoute website, inclusief webshop!

Zeeuwsche_Zoute_labels_pakket