Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Statiegeld op fles of blik?

Etiketten met statiegeld-logo en -EAN code laten drukken? Lees hier hoe dat gaat.

De pluspunten van unieketiket.nl:

étiquettes bières

Statiegeld op blikjes en flessen

Statiegeld op blikjes
Vanaf 1 april 2023 is in Nederland ook statiegeld (€ 0,15 ) op blikjes ingevoerd, verplicht voor alle metalen drankblikjes met drank voor directe consumptie, met een inhoud tot en met 3 liter. Hiervoor is een nieuw landelijk statiegeldsysteem ingevoerd dat het voor consumenten makkelijker maakt te herkennen op welke verpakking statiegeld zit.
De invoering van statiegeld op blikjes is bedoeld om zwerfafval te verminderen en om meer blik te kunnen recyclen.

Statiegeld op plastic flessen
Statiegeld wordt ook geheven op plastic flessen voor frisdrank en water: € 0,15 voor kleinere flessen en € 0,25 voor grote flessen.
Voor PET-flessen met 100% sap is statiegeld niet verplicht, maar kunt u als producent zelf besluiten of statiegeld wordt geheven. Voor andere dranken in plastic flessen (bijvoorbeeld limonade, of melk producten, is statiegeld niet mogelijk.

Het statiegeldlogo en de EAN code

Het statiegeldlogo en de EAN code
Als u producten op de Nederlandse markt wilt brengen waarvoor statiegeld verplicht is, moet op de verpakking het statiegeldlogo en een nieuwe Nederlandse EAN-code worden afgebeeld. Met nieuwe EAN-code kunnen statiegeldautomaten statiegeldflesje of -blikje herkennen. Een nieuwe EAN-code is nodig om te kunnen herkennen of het om een verpakking met statiegeld gaat. Alleen dan zal statiegeld geretourneerd worden.

Eisen aan het statiegeldlogo
Voor blikjes en plastic flessen waarvoor het heffen van statiegeld verplicht is moet het statiegeldlogo op de verpakking worden afgebeeld. Het logo maakt voor zowel consumenten als het inzamelpunt direct duidelijk dat er statiegeld op een verpakking zit.
Het ontwerp van de etiketten is de verantwoordelijkheid van de producent zelf.
Voor het voeren van het logo gelden de volgende wettelijke regels in Nederland:

Uw etiketten met statiegeld logo

Heeft u ook statiegeld flessen of blikjes? Wij kunnen het statiegeldlogo en de nieuwe EAN-code toevoegen aan de drukbestanden van uw etiketten.
Ook als u niet zeker weet of uw bestand correct is opgemaakt, controleren wij uw bestand graag op mogelijke fouten. Maak dan gebruik van onze drukbestandenservice.

Heeft u nog vragen?

Heeft u advies nodig? Of bent u op zoek naar iets specifieks? Persoonlijk advies is een een cruciaal onderdeel van onze kwaliteit. Wij nemen de tijd om alle individuele wensen van onze klanten werkelijkheid te laten worden, of om op mogelijkheden te wijzen die misschien nog niet eerder zijn overwogen.
U kunt ons van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op telefoonnummer (+31) (0)30 808 05 97. Natuurlijk kunt u ook een mailtje sturen: info@unieketiket.nl, wij adviseren u graag!

Nuttige links

Meer informatie

Bij unieketiket.nl kunnen wij uw nieuwe EAN codes en andere barcodes op rol of op A4 vellen drukken, geïntegreerd in uw etiket ontwerp of als losse etiketjes. Meer informatie: pagina over barcode-etiketten.

Benieuwd hoe onze verschillende materialen en afwerkingen eruit zien? Bestel ons gratis materialenboek en laat u inspireren door de mogelijkheden.

U kunt bij ons bestelling volledig online regelen, daarmee bespaart u tijd en kosten. Bestel uw etiketten direct online bij unieketiket.nl met behulp van de online calculator.
Uitleg over hoe u kunt bestellen vindt u hier. De etiketten kunnen direct bij u worden bezorgd of bij de producent waar u mee samenwerkt.

Vragen? WiJ
helPen u graag!