Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Pantone en andere Steunkleuren laten drukken

Steunkleuren - een korte introductie

Steunkleuren, ook wel spot colours genoemd, zijn kleuren die worden gebruikt als aanvulling op de CMYK-kleurruimte. Deze steunkleuren kunnen ook worden gebruikt om kleuren af te drukken die buiten het vierkleurendrukproces liggen. Van rijke Pantone-kleuren tot delicate pasteltinten en glinsterende zilverdruk – bij unieketiket.nl kunnen we Pantone-kleuren simuleren met digitale druk. We leggen we uit hoe dit werkt en welke opties u heeft.

Pantone steunkleuren

Pantone- steunkleuren zijn een ideale marketingtool om uw eigen merk een heel individueel designkenmerk te geven, zoals een logo of belettering in een Pantone®-kleur. U kunt kiezen uit bijna 5000 verschillende Pantone®-kleuren, verdeeld in twee kleursystemen:

  • Pantone® Plus Series voor de grafische, druk- en verpakkingsindustrie
  • Pantone® Fashion, Home & Interiors voor productontwerp

Pantone® steunkleuren drukken bij unieketiket.nl:

pantone-steunkleuren-waaierBij unieketiket.nl wordt digitaal gedrukt. Standaard drukken wij in vierkleurendruk (CMYK), bestaande uit de vier kleuren Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart). Er zijn in principe twee opties bij het drukken van Pantone-kleuren: Simuleren en drukken met de originele Pantone® steunkleur.

Pantone-kleuren kunnen worden gesimuleerd met het vierkleurenmodel (CMYK). De speciale Pantone®-kleuren worden echter niet voor honderd procent gematcht.

Om de kleuren nauwkeuriger te simuleren, kunnen we (tegen meerprijs)  het CMYK-model aanvullen met extra kleuren. Het zogenaamde 7-kleurenmodel wordt een uitgebreide kleurruimte genoemd en bestaat uit CMYK + OVG: naast Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart) worden Oranje, Violet of Groen (OVG) toegevoegd. Hierdoor kunnen sommige Pantone-kleuren nauwkeuriger worden gesimuleerd en gematcht.

Let op: voor het simuleren van Pantone® kleuren is een extra handeling tijdens het drukproces nodig,  waarbij de drukkleur wordt vergeleken met de gewenste Pantone®kleur. Wordt een verschil geconstateerd dan worden de CMYK kleuren aangepast totdat de de gedrukte kleur zo goed mogelijk overeenkomt met de gewenste kleur. We kunnen daarom Pantone® kleuren uitsluitend simuleren als u de opdracht bestelt met conventionele (stansmes) productie. Voor (de goedkopere) laseropdrachten is het afstemmen van kleuren, gezien het geautomatiseerde drukproces van deze opdrachten, niet mogelijk.

Let op: Als u een Pantone® kleur  wilt laten simuleren, dan vragen wij u om de steunkleur  in het bij de bestelling aan te leveren drukbestand op te maken als steunkleur met als staalnaam de originele Pantone® kleurnaam. Zet de steunkleur niet op overdrukken. Stuur vervolgens een e-mail naar onze klantenservice: info@unieketiket.nl en vertel welke kleur in het ontwerp gesimuleerd moet worden. Als de speciale kleur erg belangrijk is voor u of uw merk, adviseren we om voorafgaand aan de bestelling van uw etiketten den kleur te laten simuleren met een proefdruk.

Als u niet vraagt om simulatie van de  Pantone®kleur, zullen we de kleur omzetten naar de overeenkomende CMYK waarde, zonder te controleren of de simulatie overeenkomt met de Pantone®kleur.

Let op: Overigens kunnen alleen Pantone® kleuren van type C (voor gecoat /gestreken materiaal) en type U (voor mat materiaal) door ons worden gesimuleerd met CMYK druk. Verzeker uzelf ervan dat u het passende type (C of U) Pantone® kleur kiest bij het geselecteerde materiaal!

Tijdens het drukken wordt de kleur zo goed mogelijk ingesteld en aangepast om de originele tint zo dicht mogelijk te benaderen. Wij garanderen echter geen 100% overeenkomst met de originele Pantone®-kleur. Voor een 100% overeenkomst is het, voor een etiketten-bestelling vanaf 10.000 stuks en tegen extra kosten, mogelijk om de originele Pantone®-kleur laten drukken. Wij sturen u hiervoor graag een offerte.

Andere speciale kleuren

Naast de Pantone steunkleuren en pasteltinten heb je bij unieketiket.nl ook de mogelijkheid om te kiezen voor zilverdruk, drukwerk met dekkend wit of zelfs fluorescerende kleuren.

Digitaal zilver drukken

Bij zilverdruk wordt het CMYK-kleurenmodel aangevuld met ‘ElectroInk zilver’, een speciale zilverkleur. Voor de ideale kleurresultaten wordt dit ElectroInk zilver twee keer (200%) gedrukt. De gewenste kleur wordt er vervolgens overheen gedrukt in CMYK of CMYK+OVG. Op deze manier kan bijna elke gewenste metallic-kleur worden geproduceerd. Nog een tip over materiaalkeuze:

Let op: Zilverdruk komt alleen goed uit de verf op gladde materialen. Matte papieren absorberen de kleur, waardoor het metallic effect bijna helemaal verloren gaat. Wij adviseren daarom gebruik te maken van het ‘papier glanzend wit 80g, FSC‘ of het ‘papier mat gestreken wit, 90g, FSC

We sturen u graag  samples of een offerte voor een opdracht met zilver druk!

Mail onze klantenservice

zilverdruk_kleurenkaart

Fluorescerende kleuren/onzichtbare inkt

Met fluorescerende kleuren (onzichtbare inkt) als blikvanger kun je een heel bijzonder effect creëren dat op het eerste gezicht niet zichtbaar is. Alleen in combinatie met ‘black-light’ wordt het etiket een blikvanger: de speciale UV-drukinkten reflecteren het zwarte licht door hun chemische samenstelling en beginnen te gloeien. Invisible Ink is verkrijgbaar in fluorescerend geel en blauw. De fluorescerende drukinkten worden vooral veel gebruikt voor trendy dranken zoals bier, mixdrankjes of sterke dranken om echt op te vallen in bars en disco’s!

speciale kleur-fluoriserend

Bedrukken met dekwit

De laatste variant van speciale kleuren is dekwit. Dit wordt gebruikt bij het drukken op niet-witte materialen, zoals transparante of metallic materialen of natuurlijk papier dat niet helemaal wit is, zoals graspapier. Etiket-ontwerp-elementen die in wit of in kleur gepland zijn, moeten dan bedrukt worden met dekwit, eventueel  volgt daarna de bedrukking van de kleur.

Let op: Bij de opmaak van het drukbestand het dekwit als steunkleur opmaken, met staalnaam dekwit en op overdruk worden gezet, zodat de drukmachine deze correct herkent.

Lees voor meer informatie ons blog over dekwit.
dekwit-speciale_kleur

Bijna alles is mogelijk!

Aanvullende informatie: In principe zijn de bovenstaande steunkleuren te combineren op één etiket. Zo is bijvoorbeeld CMYK te combineren met een van de OVG-kleuren plus dekwit, zilver of een fluorescerende kleur. Er zijn weinig grenzen aan creativiteit! We adviseren u graag over de uitvoering van uw ideeën en wensen en helpen graag om van uw etiket iets heel bijzonders te maken,  door (één of meer) speciale kleuren te drukken!

Vragen? Mail onze klantenservice

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief