Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Dekwit: waarom en wanneer?

Wat is dekwit?

In dit blog leggen we uit waarom en wanneer dekwit gebruikt wordt. Onderaan vertellen we hoe dekwit je dekwit kunt bestellen en in je drukbestand moet opmaken én kun je voorbeeldbestanden downloaden.

Dekwit, ook wel opaak wit genoemd, is witte inkt. Het wordt om een aantal redenen toegepast op te bedrukken materialen die niet wit zijn. Het gaat daarbij om de materialen: transparante PP materialen, metallic materialen (papier of PP) en om materialen die van zichzelf wat donkerder van kleur zijn, zoals graspapier.

 

Maar waarom en wanneer is dekwit nodig?

Om dat uit te leggen is het handig om te beginnen met de bedrukking. Je moet dan weten dat onze digitale drukmachines inkt ‘printen’ die een witte achtergrond nodig hebben om dekkend en helder over te komen. De kleuren-inkt is namelijk niet ‘volvlak’ dekkend, maar transparant. Gelukkig zijn de meeste van onze materialen, zoals glanzend wit papier, natuurpapier of PP-folie, wit van kleur. Als we dezelfde kleuren op bijvoorbeeld transparante folie drukken, dan blijkt welk effect het ontbreken van een witte achtergrond heeft: de bedrukking is niet dekkend en is daardoor een stuk minder helder.

Overigens, de reden waarom dekwit, ook wel opaak wit genoemd, überhaupt gebruikt kan worden om kleuren helder te maken, is dat de drukkleur dekwit wél dekkend is. (Dit geldt overigens ook voor de ‘kleur’ zwart).

Dekwit gebruiken bij transparant materiaal

Op transparant materiaal wordt dekwit gebruikt om kleurendruk ondoorzichtig te maken waardoor de kleuren helder uitkomen. We drukken dan overal waar kleur moet komen, eerst het dekwit en daarna de betreffende kleuren.

 

transparant met dekwit, zwart & kleuren

transparant materiaal met dekwit en kleurendruk

Dekwit gebruiken bij zilverkleurig materiaal

Zilverkleurig materiaal (zilverkleurig PP of papier) leent zich uitstekend voor fraaie effecten. Zo ontstaat met het drukken van een kleur direct op de zilverlaag een metallic kleur: bijvoorbeeld goud, koper, of rood-metallic.
Meestal is het niet de bedoeling dat het hele etiket een metallic uiterlijk krijgt. En dan is het tijd voor dekwit: de ontwerp-delen die je in een normale kleur of wit wilt hebben op het etiket, worden bedrukt met dekwit. Een eventuele kleur drukken we daar overheen.

zilverkleurig materiaal

zilverkleurig materiaal

Dekwit op donker papier

Ook op donkerder papier, denk aan graspapier of kraftpapier, gebruiken we vaak dekwit.De digitale kleureninkt is nu eenmaal niet dekkend en dus  zouden de kleuren er door de donkere achtergrond veel donkerder uitkomen. Dekwit als eerste druklaag onder kleurendruk zorgt ervoor dat de kleuren zo fris worden,  zoals ze bedoeld zijn. Natuurlijk hoeft er geen tweede druklaag in kleur te komen als juist een witte bedrukking bedoeld is.

Hoe bestel ik dekwit en hoe maak ik de bestanden op?

De bestelling plaatsen: bij de bestelling moet dekwit worden mee-besteld (de optie verschijnt vanzelf als transparant- of  zilverkleurig materiaal of graspapier wordt gekozen in de onze on-line calculator). Voor kraftpapier: neem contact op met onze klantenservice.

Opmaak van de drukbestanden: dekwit moet op speciale wijze worden opgenomen in het drukbestand, zie onze aanleverinstructies onder ‘Dekwit’. Dekwit op een aparte (als bovenste!) laag aanleggen – en op overdrukken zetten.

Zie ook de voorbeeld drukbestanden hieronder, om te downloaden!

Ook interessant: