Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Cosmetica: welke etikettenmaterialen zijn hiervoor geschikt?

Wat is het juiste etikettenmateriaal voor cosmetica?

Cosmeticaproducten vragen om een perfect etiket. Maar wat is het perfecte etiket? Het antwoord hangt af van een aantal zaken, zoals het soort cosmeticaproduct, de gewenste uitstraling en de omstandigheden waaronder de consument het product gaat gebruiken. Allereerst moet het ontwerp van het etiket natuurlijk aantrekkelijk zijn en passen bij het merk. Maar minstens zo belangrijk is het om het juiste etikettenmateriaal te kiezen. Voor verschillende soorten cosmetica en de omstandigheden van het gebruik van het product, bevelen we een aantal passende etikettenmaterialen en afwerkingen* aan. Want het etiket moet tijdens het gebruik mooi blijven en mag niet slijten of vervagen.

*) een etikettenafwerking is een optionele toevoeging aan je etiket, die na het drukken op het papier of de folie, aangebracht wordt op net etiketten. Voorbeelden zijn: beschermende lak, folielaminaat, spotlak, foliedruk en reliëfdruk.

Cosmetica_materiaal_voor_cleansing bar

Kraftpapier voor een cleansing bar

Deze materialen zijn geschikt voor de cosmeticaproducten

1. Huidverzorgingsproducten (crèmes, olies en serums)

Huidverzorgingsproducten worden meestal met de vingers aangebracht op de huid. Hierbij is niet te voorkomen dat de crème of het serum direct in aanraking komt met het etiket, vooral bij het afsluiten van de pot of fles. Het etiketten materiaal moet dus bestand zijn tegen vet en olie.

Materialen die hierbij passen zijn PP of PE folies enTyvek®.  Geschikte afwerkingen zijn:  folielaminaat (beschermt tegen vocht en olie) en  spotlak (als verfraaiing), mogelijk in combinatie met PP materiaal en foliedruk (verfraaiing), mogelijk in combinatie met PP materiaal en Tyvek®.

Cosmetica_materiaal_voor_huidproducten

Materiaal: PP folie wit glanzend met kleurendruk. Afwerking: zand-laminaat

2. Make-up (lippenstift, foundation, oogschaduw)

Op make-up producten passen vaak alleen kleine etiketten, waar toch de nodige informatie op geplaatst moet worden. De oplossing hiervoor kan bestaan uit een omverpakking, zoals een kartonnen doosje, waar meer informatie op te plaatsen is.  Een andere oplossing voor etiketten op cilindrische verpakkingen is releaselak, als alternatief voor meerlaagse etiketten. Deze speciale lak is onzichtbaar en, aangebracht op foliemateriaal, biedt het de mogelijkheid om het etiket om zichzelf te wikkelen zonder permanent te kleven. Hiermee kan het etiket dus veel groter worden en kan er meer tekst op gedrukt worden. De gebruiker van het product kan nu de volledige tekst lezen door het etiket af te rollen, waarna zij of hij het etiket kan oprollen.

Als ruimtegebrek geen issue is, is de keuze aan materialen uitgebreider en bieden PP-folie en folielaminaat duurzaamheid en bestendigheid tegen slijtage. Transparante etiketten zijn hiervoor een goede keuze omdat ze subtiel zijn en de aandacht niet afleiden van het product zelf. Glanzende afwerkingen kunnen de levendige kleuren van make-up producten versterken en bijdragen aan een aantrekkelijke presentatie.

Lees ook onze blog: leesbaarheid van kleine etiketten

Cosmetica_materiaal_met_releaselak

Peel & reveal etiket met releaselak

3. Haarverzorgingsproducten (shampoos, conditioners)

Voor haarverzorgingsproducten is het belangrijk dat de etiketten bestand zijn tegen water en regelmatige aanraking. Ook hier zijn PP- of PE-folies en Tyvek® een uitstekende keuze. PE-folie is aanbevolen voor flexibele plastic flessen omdat het materiaal zelf ook flexibel is. PE kan gecombineerd worden met de afwerkingen beschermende lak en folielaminaat, beide in mat en glans. Folielaminaat biedt de beste bescherming, vooral aangeraden als er alcohol, olie of vet in het product zit, zoals bijvoorbeeld in haarverstevigers.

4. Essentiële oliën en parfums

Voor producten die essentiële oliën of parfums bevatten, is chemische bestendigheid van het etiket materiaal een must, we bevelen dan ook aan om het gekozen materiaal eerst te testen met uw product. Glas en hoogwaardig plastic zoals acrylaat zijn aan te bevelen als flesmaterialen, waarbij een premium papier of een high-end synthetisch materiaal zoals  Tyvek® kan worden gebruikt voor het etiket. Een elegant en simpel ontwerp met gouden of zilveren accenten in foliedruk kan het luxe aspect van het product benadrukken.

Cosmetica-etiket_voor_eterische_olie

Slotadvies

Bij het selecteren van etiketten is het dus belangrijk dat deze niet alleen esthetisch passend zijn bij het product en het merk, maar ook voor wat betreft het etikettenmateriaal functioneel passen bij het product om de inhoud effectief te beschermen en te presenteren.

Het is raadzaam om altijd samples van etikettenmaterialen aan te vragen om mee te testen onder de specifieke omstandigheden waarin het product zal worden gebruikt, om zo te garanderen dat het gekozen materiaal ook daadwerkelijk functioneert en uw product lang mooi blijft.

Bestel ons gratis materialenboek

Vragen? Mail onze klantenservice

Schrijf u in voor onze newsletter