Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Leesbaarheid van kleine tekst op etiketten

Leesbaarheid van tekst op (kleine) etiketten - hier moet je op letten:

Wat voor verpakking je ook hebt, er moet een etiket op. Het etiket dient om te laten weten wat de inhoud is van de verpakking; maar het moet je product ook laten opvallen en informeren over de ingrediënten, de toepassing enzovoort.

Vooral bij kleine potjes en flesjes en pakjes kan het een uitdaging zijn om al deze communicatie-elementen een plaats te geven op het etiket. Een klassieke fout is dan om teksten, logo’s en barcodes te verkleinen. Helaas schiet je daarmee, voor dat je het weet, het doel voorbij en is de tekst niet meer leesbaar en zijn barcodes niet meer te scannen.

Wij leggen uit waar je rekening mee moet houden bij kleine etiketten en geven tips voor optimale leesbaarheid:

#1  Formaat – Houd een minimum etiketformaat van 20×20 mm aan. Kleinere formaten zijn op aanvraag ook mogelijk, maar alleen na voorafgaande controle, neem daarvoor contact op met onze klantenservice. Een mogelijke consequentie bij rol-etiketten is dat het materiaal dat rondom het etiket ligt niet kan worden verwijderd, waardoor de etiketten niet meer machinaal aangebracht kunnen worden.

#2  Lettergrootte – We raden een lettergrootte van minimaal 7pt aan voor kleine labels. Helaas kunnen we geen perfecte leesbaarheid garanderen van kleinere lettergroottes, vooral niet op papier met structuur.

#3  Contrast – Gebruik een hoog contrast met de achtergrond. Lettertypes in grijs of wit kunnen snel vaag lijken. Aanbevolen: kies een donker lettertype op een lichte achtergrond. Als het lettertype lichtgekleurd (en te klein) is op een donkere achtergrond, kan de  de bedrukte achtergrond overlopen waardoor de tekst wazig wordt.

#4  Foliepreeg – Voor foliepreeg houden wij een lijndikte van minstens 0,2 mm aan. foliepreeg moet spaarzaam worden gebruikt op kleine etiketten omdat het risico bestaat dat het te fijn is en daardoor onleesbaar wordt.

#5  Onze tip – Test je etiketontwerp door het op een huis- of kantoorprinter af te drukken.  Zo kun je controleren of alle elementen en lettertypen goed leesbaar zijn. Let daarbij op dat het ontwerp in 100% formaat wordt afgedrukt! Lees ook onze aanleverinstructies.

kleine etiketten met kleine tekst