Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Waarvoor dienen afwasbare etiketten?

Afwasbare etiketten

Voor alle producten in statiegeldflessen of -potten, is het gebruik van afwasbare etiketten op rol ideaal. Na terugkomst van de flessen zijn de etiketten makkelijk te verwijderen door ze letterlijk te wassen in een bad met tussen 1,2% tot 1,5% loogoplossing en water van + 80 °C.

Maar ook bij kunststof flessen of containers is dit proces toe te passen. Vooral als de container bestaat uit recyclebare kunststof zoals PP of PE. Deze en andere kunststoffen zijn alleen te recyclen in een cyclus met dezelfde soort materiaal.

labels_voor bier

Wat is een loogoplossing en hoe werkt het?

Maar wat is een loogoplossing precies? Een loogoplossing is een alkalische oplossing die je bijvoorbeeld kunt maken met zuiveringszout. Industriële vaatwassers bevatten daarentegen speciale reinigingsmiddelen die ook in loog oplosbare etiketten kunnen verwijderen.

De verblijftijd in het alkalische bad moet tenminste tien tot vijftien minuten zijn. Etiketten kunnen echter al eerder loskomen, afhankelijk van de papiersoort van het etiket, de hoeveelheid bedrukking, gebruik van foliepreeg en gebruik van beschermende lak of spot-lak. Daarom raden wij aan om op zelfklevende etiketten die later verwijderd moeten worden, geen lak  aan te laten brengen. Warmfoliedruk of koudfoliedruk of spotlak kan gebruikt worden, maar het is beter om het oppervlak van deze afwerkingen beperkt te houden.

Belangrijk: In afwachting van het verwijderen van de etiketten, moeten de lege flessen of containers droog worden opgeslagen en niet worden blootgesteld aan weersomstandigheden. Door water of vocht kunnen de etiketten (gedeeltelijk) al loskomen. Als de etiketten vervolgens weer opdrogen zal de definitieve verwijdering van de etiketten niet of zeer moeilijk verlopen. Ook het langdurig opslaan van de lege flessen kan negatief uitwerken op de verwijderbaarheid. Het advies is daarom om de etiketten altijd zo snel mogelijk na het retour ontvangen van de flessen te verwijderen.