Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Professioneel etiketten ontwerpen

met onze huisdesigner Mirsad Ramic

 

Of je nu zelf je etiketten ontwerpt of kiest voor de ontwerpservice van unieketiket.nl, professioneel etiketten ontwerpen is een kunst. Er komt behoorlijk wat bij kijken om een attractief ontwerp te maken voor etiketten.

Mirsad Ramic, al meer dan 10 jaar in het vak en designer voor de ontwerpservice van unieketiket.nl, geeft je tips voor etiketten design om het succes van je producten te vergroten, of je nu zelf ontwerpt of het ons laat doen. Maar eerst stelt hij zichzelf voor:

“Hallo! Ik ben Mirsad Ramic (33) en ik werk sinds 11 jaar als grafisch ontwerper. Bij unieketiket.nl maak ik met veel plezier etiketontwerpen voor onze klanten. Voor mij is grafisch ontwerp niet alleen mijn beroep, maar ook mijn grote passie. Ik vind het elke keer weer fantastisch om te zien hoe trots klanten zijn op hun producten, waarvoor ik de etiketten heb ontworpen. Ik deel mijn kennis graag, daarom hierbij een aantal tips voor ontwerpers van etiketten. Maar ook als je mij je etiketten laat ontwerpen heb ik wat adviezen!”

Professional designer Mirsad Ramic

6 tips om succesvolle etiketten te ontwerpen

#1   Wees uniek! Laat je creativiteit de vrije loop en ga voor originaliteit! Unieke ontwerpen zijn cruciaal om je te onderscheiden van de concurrentie. Maar ook omdat je geen juridische problemen met andere merken wilt. Saaie en gekopieerde ontwerpen zijn een no-go! Wees innovatief en ga voor frisse ideeën die van je product een aandachtstrekker maken. Vergeet niet om de contactgegevens van je bedrijf en een barcode voor je product in het ontwerp op te nemen – dit zijn essentiële elementen voor de authenticiteit en integriteit van je ontwerp.

#2   Het formaat moet perfect passen bij het formaat van de verpakking. Of je nu kiest voor één etiket of voor een voor- en achteretiket, of een wrap-around etiket, het moet passen! Maar voordat je het formaat van je etiket vaststelt, is het handig om alle informatie en afbeeldingen te verzamelen die je op het etiket wilt cq moet vermelden. Pas als je goed in beeld hebt wat er allemaal op het etiket moet komen, kun je het formaat van het etiket vaststellen. Belangrijk: een goed ontworpen etiket, moet een sterk design en de juiste informatie bevatten én perfect bij de verpakking passen.

#3   Zorg voor goede leesbaarheid! een etiket bevat meestal tekst bestaande uit de productnaam, de merknaam, ingrediënten, maateenheden en meer. Belangrijk is dat de tekst goed leesbaar is. Houd daar rekening mee bij de keuze van je lettertype en het formaat van de letters. Vermijd te kleine tekst, gebruik minimaal 7p voor letters. Zorg dat je klanten ook de details duidelijk kunnen lezen. Ook belangrijk voor de leesbaarheid is dat de kleur van de tekst goed contrasteert met de achtergrond.

#4   Typografie is belangrijk: Zorg bij het plaatsen van de verschillende tekst-delen in je ontwerp dat de informatie op een logische manier wordt gepresenteerd. Mix gerust verschillende lettertypes voor contrast en stijl. Denk er bij de keuze van het lettertype aan dat deze bij het product moet passen en de uitstraling van het merk moet weerspiegelen. Ik zou niet meer dan 3 verschillende lettertypes gebruiken in één ontwerp, anders kan het onprofessioneel overkomen. Maar één lettertype, in verschillende font-formaten gebruiken voor alle teksten is natuurlijk ook prima, dan blijft het ontwerp consistent en oogt het daardoor professioneel.

#5   Wees niet bang voor lege ruimte! De aanwezigheid van ‘witruimte’ is vooral belangrijk als je kiest voor een minimalistisch ontwerp. Witruimte scheidt informatie en creëert visuele duidelijkheid. Het geeft het label een eenvoudige en ‘clean’ uitstraling, wat voor eerlijkheid en puurheid staat. Het gebruik van lege ruimte is vooral aanbevolen voor etiketten voor cosmetica, babyproducten en dergelijke.

#6  Je etiket laten drukken. Als je ontwerp klaar is, komt een heel belangrijke stap, het drukken van de etiketten. Kies hiervoor het juiste etikettenmateriaal. Natuurlijk moet het design er goed op uitkomen, maar ook moet het materiaal passen bij de gewenste uitstraling van je product. Daarnaast is het goed als het materiaal ook in praktische zin geschikt zijn is voor de manier waarop je product wordt gebruikt en opgeslagen. Maar ook de kwaliteit van de bedrukking is belangrijk: met scherpe leesbare tekst en kleuren die goed overkomen.

Ik adviseer daarom om eerst een proefdruk te bestellen, voordat je een grotere oplage bestelt van je etiket. Hiermee kun je het gekozen papier testen, maar ook je ontwerp en de bedrukking.

Zijn alle teksten scherp en goed te lezen? Zijn de kleuren goed? En komt het ontwerp als geheel goed over? Als alles goed is kun je daarna met een gerust hart de bestelling plaatsen voor etiketten met je eigen ontwerp!

Tips voor als je je etiket laat ontwerpen bij unieketiket.nl

#1   Het logo is de game changer! Het maakt je product in één oogopslag herkenbaar en geeft je merk een duidelijke herkenningswaarde. Stel je voor: een product zonder logo is als een boek zonder titel – op de een of andere manier incompleet, toch? Daarom is het superbelangrijk dat je ons je logo in vectorformaat stuurt. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat het echt tot zijn recht komt en dat je merk een vliegende start maakt.

(En heb je nog geen logo..dan kunnen we ook dát voor je ontwerpen!)

#2   Een moodboard is een must!  Om voor jou te ontwerpen moet ik als het ware in jouw wereld duiken! Stuur me een paar coole ontwerpen die je mooi vindt en vertel me wat je favoriete kleuren zijn. Dit is helpt mij enorm om te begrijpen welke stijl je wilt voor je labels. Het doel is om ervoor te zorgen dat je ontwerp precies is wat je wilt én dat je merk aanslaat! Dus deel je visie met ons zodat we een op maat gemaakt en stijlvol ontwerp kunnen maken waar je heel blij van wordt! Je kunt ook illustraties, foto’s of andere inspiratie sturen om nog beter te laten zien wat voor ontwerpen je mooi vindt.

#3   Stuur je verpakking op.  Om zeker te weten dat het etiket perfect op je fles of verpakking gaat passen, kun je ons het beste een exemplaar van je verpakking sturen. Aan de hand van nauwkeurige metingen kunnen we dan de optimale grootte van het etiket bepalen. Ook kan ik dan bijvoorbeeld, de kleur van het ontwerp zo bepalen dat deze goed bij de fles past.  Oftewel, als we weten wat je verpakking is, kunnen we een etiketontwerp ontwikkelen dat perfect bij je product past.

#4   Denk na over speciale afwerkingen voor je etiket. Stel je voor hoe gaaf je etiket eruit kan zien met fraaie etiket-afwerkingen zoals foliedruk of spotlak! Deze afwerkingen geven je ontwerp een echt wow-effect waardoor je product extra opvalt in de massa. Dat brengt me bij de laatste tip:  Je kunt een gratis materialenboek bestellen om te zien welke materialen en afwerkingen we aanbieden. Laat je inspireren en geef je producten nèt dat beetje extra!