Wat is het verschil tussen PP-en PE*?
Wat is het verschil tussen PP-en PE*? Bij unieketiket.nl bieden we de keuze uit verschillende kunststof-foliematerialen voor etikette. Naast het veelgebruikte PP folie materiaal is er ook PE folie.
Welke van beide materialen is beter voor welke toepassing? We zetten het in deze blog op een rij.
*) PP staat voor polypropyleen en PE voor en polyethyleen.
PP- en PE-folie, dit zijn de verschillen:
Stevigheid: Polypropyleen is stugger, harder en sterker dan PE.
Scheurbaarheid: Het eerste grote verschil is de sterkte van het materiaal: PP-folie is scheurvast, terwijl PE makkelijker is te scheuren.
Elasticiteit: Hier komen we bij het sterke punt van PE, het materiaal is namelijk flexibel. Hierdoor is dit etikettenmateriaal bij uitstek geschikt voor gebruik op flessen of containers van flexibel materiaal. PP is een stijver materiaal, dus meer geschikt voor stijve verpakkingen, zoals glas en harde kunststof.
Warmtegevoeligheid: PE materiaal kan minder goed tegen langdurige hitte. Als gevolg hiervan is PE niet te combineren met een warmfoliedruk, ook bekend als ‘hot foil’ (zoals goudfolie of zilverfolie). PP materiaal kunnen we wel uitvoeren met warmfoliedruk. De aanbevolen servicetemperaturen liggen echter bij beide materialen tussen de -20°C en 80 °C.
Waterproof: Beide materialen zijn waterproof en slijtvast, echter is het aanbevolen om de bedrukking te beschermen met een folielaminaat (in mat of glanzend) of een beschermende lak.
Tip: De beste bescherming biedt folielaminaat, bovendien zorgt folielaminaat voor een fraaie finish van het etiket. Matte laminaat: geeft een ‘soft-touch’ effect. Glans laminaat geeft een ‘hoogglans effect’.
Dikte van het materiaal: omdat PP zeer stevig is, kan het etikettenmateriaal relatief dun zijn, zonder dat het té dun wordt om mee te werken. De gangbare dikte is 50µ of 60µ. PP is wat dikker: 85µ.
Thermalprinting: beide materialen zijn geschikt voor thermaltransfer-printers. Pas hiervoor wel een beschermende lak toe.
Leverbaar in variaties:
PE is alleen verkrijgbaar in glanzend wit, zowel als conventionele PE en als Bio-PE, op basis van suikerrietethanol. Bio-PE is op aanvraag verkrijgbaar.
PP is verkrijgbaar in: glanzend wit, mat wit, zilver, transparant 50µ ‘no label look’ en transparant 60µ (iets minder helder).
Lasersnijden*:
Niet geschikt voor lasersnijden: PE en PP transparant 50µ ‘no label look’.
Geschikt voor laser verwerking: alle overige PP varianten.
*) Het voordeel van de laserstansmachine, is dat het de productie goedkoper maakt voor met name kleinere oplagen. Lees hier alles over de voor- en nadelen van lasersnijden.
Afbreekbaarheid: PP-of PE, welke is beter? Beide zijn helaas slecht afbreekbaar. De focus voor wat betreft duurzaamheid moet dan ook liggen op het recyclen van de materialen op korte termijn. Daarnaast zijn de biogebaseerde kunststoffen in opkomst. Zo ook hieronder, voor de alternatieve materialen die nu al, of binnenkort verkrijgbaar zijn bij unieketiket.nl.
Recyclebaar: beide materialen zijn goed recyclebaar, echter voor beide geldt dat het materiaal niet gemengd mag zijn met restafval van andere kunststoffen.
Meer informatie over onze folie-etiketten is te vinden op de pagina folie-etiketten.
Duurzame alternatieven
Het gaat nu even niet om de vergelijking tussen PP en PE, maar juist om wat beide materialen gemeen hebben; voor beide zijn er alternatieven die een bijdrage leveren aan het verminderen van de schadelijke effecten van plastic op ons milieu. We geven twee voorbeelden.
Ocean Bound ‘PP’ materiaal is gemaakt uit achtergelaten plastic afval van alle formaten dat zich binnen 50 km van de kust bevindt in gemeenschappen of gebieden waar afvalbeheer niet bestaat of zeer inefficiënt is. Het is strikt genomen geen PP materiaal, maar heeft na het bewerken van het ingezamelde plastic, vergelijkbare eigenschappen. Binnenkort verkrijgbaar bij unieketiket.nl.
PE-folie op biobasis glanzend wit – volledig op basis van suikerrietethanol, Helpt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen door schaarse hulpbronnen te beschermen door het gebruik van plantaardige biomassa. Helpt de koolstofvoetafdruk te verkleinen. Het materiaal is volledig vergelijkbaar met het conventionele PE materiaal en is op dezelfde wijze te verwerken. PE-folie op plantaardige basis kan worden gerecycled, mits gesorteerd in de standaardstroom voor polyolefinerecycling.