Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Nieuwe EU-verordening voor wijnetiketten

EU-verordening 2021/2117

Vanaf 8 december 2023 wordt er een nieuwe EU-verordening van kracht die bepaalt dat er bepaalde informatie op uw wijnetiketten moet staan. Alle wijn geproduceerd na deze datum valt onder de EU-verordening 2021/2117, ook bekend als de CAP-reform, verplicht wijnproducenten, bottelaars en detailhandelaren om informatie over ingrediënten, voedingswaarden en energie-waarden op wijnetiketten te vermelden. De verordeningen die voorheen van toepassing waren op levensmiddelen worden nu uitgebreid naar de wijnindustrie om de transparantie van het product te vergroten.  De veranderingen zijn van toepassing op bedrijven die wijn produceren, bottelen of op de markt brengen.

Hoe moet dit worden geïmplementeerd? Er zijn twee manieren om de regelgeving te implementeren. U heeft de keuze tussen de klassieke voedingstabel en het innovatieve e-etiket.
Let op: In beide varianten moet informatie over allergenen en de energie-waarden in gedrukte vorm op het fles-etiket  worden vermeld.

 

e-Label

Bij een zogenaamd e-label wordt de verplichte informatie via een QR-code op het label vermeld. Deze digitale etiketten (ook wel e-labels genoemd) bieden veel voordelen, zoals meer ruimte voor een creatief ontwerp en/of de mogelijkheid om het etiket kleiner te maken. Dit type implementatie heeft echter ook een paar nadelen. Internettoegang en een smartphone met internettoegang zijn nodig om de QR-code met succes te scannen en de achterliggende inhoud te bekijken. Geen van beide is echter vanzelfsprekend. Bovendien moet de QR-code correct worden toegepast en foutloos zijn, zodat de consument toegang heeft tot de informatie. De implementatie van een QR-code voor het verstrekken van informatie is daarom een goed idee, maar kan leiden tot technische uitdagingen tijdens de implementatie.

etiket_QR_code_wijnverordening_2021_2117

Klassieke voedingswaardetabel

Deze variant is bekend uit de voedingsmiddelenindustrie. Hier wordt de informatie in gedrukte vorm op het etiket geplaatst, inclusief een tabel met voedingswaarden en een ingrediëntenlijst. In dit geval zijn er technische uitdagingen, alle informatie die consumenten moeten weten, kan eenvoudigweg op het etiket worden gedrukt. Uw gebruikelijke labelontwerp moet echter uitgebreid worden met de tabel en de overige (verplichte) vermeldingen. Dit kan betekenen dat u grotere etiketten nodig hebt of ruimte moet besparen door ontwerpelementen weg te laten.

etiket_Tabel_code_wijnverordening_2021_2117

Hierbij uw stappenplan:

1. De vereiste informatie verzamelen: Om aan de nieuwe eisen te voldoen, moet u alle specifieke waarden van uw wijn kennen of laten bepalen.

2. QR-Code of niet: Besluit of u voor de digitale methode met een QR-code kiest. Zo ja, neem dan contact op met de beheerder van uw website. Kiest u voor het klassieke etiket, dan moet alle verplichte informatie op het fysieke etiket worden afgedrukt. Let op: Informatie over allergenen en de energie-inhoud moet in beide varianten in gedrukte vorm op het etiket worden vermeld.

3. Etiketontwerp: Vanwege de toevoeging van de extra informatie moet het ontwerp worden aangepast of nieuw worden vormgegeven. Maak het uzelf makkelijk en bestel een drukbestandenservice PRO-pakket en wij zorgen ervoor dat de nieuwe informatie in uw bestaande etiketontwerp wordt geïntegreerd. Als u van plan bent om uw etiketten volledig opnieuw te ontwerpen, staat onze ontwerpservice tot uw beschikking.

4. Afstemming met de verantwoordelijke instanties: U bent zelf verantwoordelijk voor de correctheid van de teksten op uw wijnetiket en daarom is coördinatie met de bevoegde autoriteiten aan te raden. Wij adviseren u de betreffende gegevens en het ontwerp voorafgaand aan het laten drukken van uw labels, aan hen voor te leggen.

5. productie van de etiketten: U kunt uw wijnetiketten eenvoudig bestellen via onze website. Als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Onze experts zijn al goed op de hoogte van de komende veranderingen en staan klaar om u te adviseren.U kunt ons van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken via info@unieketiket.nl, of op (+31) (0)30 808 05 97.

6. Levering: U ontvangt uw etiketten binnen enkele dagen, klaar om uw wijnflessen te etiketteren. Op verzoek bieden wij ook expresproductie aan. Neem hierover gerust contact met ons op!