Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Uw partner voor e-label en wijnetiketten

De nieuwe EU-verordening 2021/2117 voor wijnetiketten in het kort:

Vanaf 8 december 2023 moet informatie over…

 • Ingrediënten,
 • Voedingswaarden en
 • Energie-waarden
 • Allergenen

… op uw wijnetiketten worden vermeld.

Er zijn twee manieren om dit te doen:

E-etiket: de toekomst van wijnetiketten

Vanaf 8 december 2023 treedt er een nieuwe EU-verordening in werking die ingrijpende gevolgen heeft voor de etikettering van wijn en wijnproducten. unieketiket.nl is hierop voorbereid en staat u terzijde als betrouwbare partner om u te helpen om uw wijnetiketten aan de nieuwe vereisten te laten voldoen.

De EU-verordening 2021/2117, ook bekend als de CAP-reform, verplicht wijnproducenten, bottelaars en detailhandelaars om informatie over ingrediënten, voedingswaarden en energie-waarden op wijnetiketten te vermelden. U heeft de keuze tussen het klassieke etiket en het innovatieve e-label. Let op: In beide varianten moet informatie over allergenen en de energie-waarden in gedrukte vorm op het fles-etiket staan.

De digitale variant: het e-label

Kiest u voor deze variant, dan moet u een QR-code op het etiket plaatsen. Deze code leidt de klant vervolgens naar online-informatie zoals de betreffende voedingswaarden en een overzicht van de ingrediënten van uw product. Let op: Het is verboden om de QR code naar reclame of verkoop-acties te leiden!

Een voordeel van het e-label is dat u ruimte bespaart op uw wijnlabel. Hiermee is er meer ruimte voor uw eigen creatieve vormgeving. Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een klein(er) etiket!

Het klassieke etiket

Alle verplichte informatie wordt bij het ‘klassieke etiket’ in geschreven en gedrukte vorm op het etiket geplaatst. Nieuw is dat u een tabel met de voedingswaarden en een ingrediëntenlijst moet toevoegen.

De voordelen van het gebruik van een e-label

 • Het gebruik van een QR-code geeft u (letterlijk en figuurlijk) meer ruimte voor een creatief ontwerp.
 • Óf: met een ruimtebesparende QR code kunt u kiezen voor een kleiner en dus goedkoper label.
 • De informatie achter de QR-code kan snel gewijzigd worden als er fouten in blijken te zitten, wijzigen van tekst op een gedrukt etiket gaat niet zonder extra kosten!
 • Het gebruik van een QR-code opent vele digitale mogelijkheden, zoals inzoom-, zoek- en vertaalfuncties. Een voorbeeld:
 • Als u uw product in meerdere landen verkoopt, kunt u de QR-code laten verwijzen naar dezelfde tekst in verschillende talen. De locatie van degene die de code scant, bepaalt dan in welke taal de informatie wordt weergegeven.

De nadelen van digitale informatie:

 • Niet iedereen heeft een smartphone of tablet (bij de hand).
 • Internet is niet altijd en niet overal beschikbaar.
 • Bovendien moet de QR-code correct en foutloos aangebracht worden, én moet u ervoor zorgen dat de informatie online beschikbaar is. Een Website en (het inhuren van) IT kennis is een vereiste!

Uw nieuwe wijn-etiketten in 6 stappen:

1. De vereiste informatie verzamelen: Om aan de nieuwe eisen te voldoen, moet u alle specifieke waarden van uw wijn kennen of laten bepalen.

2. QR-Code of niet: Besluit of u voor de digitale methode met een QR-code kiest. Zo ja, neem dan contact op met de beheerder van uw website. Kiest u voor het klassieke etiket, dan moet alle verplichte informatie op het fysieke etiket worden afgedrukt. Let op: Informatie over allergenen en de energie-inhoud moet in beide varianten in gedrukte vorm op het etiket worden vermeld.

3. Etiketontwerp: Vanwege de toevoeging van de extra informatie moet het ontwerp worden aangepast of nieuw worden vormgegeven. Maak het uzelf makkelijk en bestel een drukbestandenservice PRO-pakket en wij zorgen ervoor dat de nieuwe informatie in uw bestaande etiketontwerp wordt geïntegreerd. Als u van plan bent om uw etiketten volledig opnieuw te ontwerpen, staat onze ontwerpservice tot uw beschikking.

4. Afstemming met de verantwoordelijke instanties: U bent zelf verantwoordelijk voor de correctheid van de teksten op uw wijnetiket en daarom is coördinatie met de bevoegde autoriteiten aan te raden. Wij adviseren u de betreffende gegevens en het ontwerp voorafgaand aan het laten drukken van uw labels, aan hen voor te leggen.

5. productie van de etiketten: U kunt uw wijnetiketten eenvoudig bestellen via onze website. Als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Onze experts zijn al goed op de hoogte van de komende veranderingen en staan klaar om u te adviseren.U kunt ons van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken via info@unieketiket.nl, of op (+31) (0)30 808 05 97.

6. Levering: U ontvangt uw etiketten binnen enkele dagen, klaar om uw wijnflessen te etiketteren. Op verzoek bieden wij ook expresproductie aan. Neem hierover gerust contact met ons op!

Vragen? WiJ
helPen u graag!

e-label en wijnetiketten: wij helpen u graag!

De nieuwe EU-verordening is een belangrijke stap in de richting van digitalisering en transparantie. Het e-etiket biedt niet alleen ruimte voor een creatief ontwerp, maar versterkt ook het concurrentievermogen van de wijnindustrie. Met unieketiket.nl heeft u een sterke partner aan uw zijde om deze verandering soepel te laten verlopen.
Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u vragen of advies nodig heeft. Wij zorgen ervoor dat u goed voorbereid bent op het digitale tijdperk en dat u uw nieuwe wijnlabels op tijd ontvangt. Vertrouw op unieketiket.nl, uw expert in e-labels en wijnetiketten.

Disclaimer: Houd er rekening mee dat deze informatie niet claimt volledig te zijn. Wij geven geen garantie voor de nauwkeurigheid van de inhoud en aanvaarden geen aansprakelijkheid.