Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Graspapier

Etiketten van graspapier: duurzaam en recyclebaar

Uw voordeel met unieketiket.nl

graspapier_duurzaam

Wat is graspapier?

Graspapier is, zoals de naam al doet vermoeden, papier dat grotendeels gemaakt is van gras, in plaats uit hout(producten).

Het basisprincipe van graspapier is dat geoogst gras eerst gedroogd wordt en vervolgens tot hooi wordt verwerkt. Vervolgens wordt het gemalen en in pellets geperst. In de fabriek worden de pellets vervolgens opgelost in water. Nu kan het materiaal – afhankelijk van het latere gebruik en toepassingsgebied – verder verwerkt worden tot bijvoorbeeld verpakkingen, dozen, cadeaupapier of zelfs etiketten.

Het bestanddeel gras is bijna overal verkrijgbaar als natuurlijke grondstof en groeit meerdere keren per jaar terug. Dit maakt het de ideale duurzame grondstof voor milieuvriendelijke etiketten.

Duurzame productie

Duurzaamheid en milieuaspecten spelen een steeds belangrijkere rol in de aankoopbeslissingen van de consument. Een zuinig gebruik van middelen is bijzonder belangrijk. Ook consumenten hecht steeds meer belang aan de duurzaamheid van producten en bedrijven. Met graspapier kan deze wens voor duurzaamheid en milieubescherming ook in de etiketten branche worden geïmplementeerd:

  • Het innovatieve graspapier bestaat voor 30% uit zongedroogde grasvezel (hooi) en 70% FSC-gecertificeerd papier (op basis van hout)
  • Graspapier is FSC-Mix gecertificeerd.
  • Graspapier wordt gemaakt van de snel hernieuwbare grondstof gras, waardoor er minder hout wordt verbruikt en het dus bijzonder duurzaam is.

Doordat productie van graspapier puur mechanisch en zonder gebruik van chemicaliën kan plaatsvinden biedt ook de productie van graspapier milieuvoordelen ten opzichte van de productie van conventioneel papier:

  • Vergeleken met de productie van pulp kan door de verwerking van grasvezels het energieverbruik met 97% en het waterverbruik met 99% worden verminderd.
  • In totaal kan ongeveer 20% CO2 worden bespaard bij de productie van graspapier.

Tegelijkertijd kan het materiaal worden gebruikt en verwerkt als conventioneel papier.

Innovatief en veilig te gebruiken

Interessant is dat graspapier vrij is van verontreinigende stoffen en allergenen. Het is daarom bijzonder geschikt voor producten in de levensmiddelen-, cosmetica- en drankenindustrie. Graspapier is ideaal voor bedrijven die duurzame en energiebesparende materialen waarderen en een voorbeeld willen stellen voor een verantwoord gebruik van onze hulpbronnen.

Ontwerp & veredeling

Niet alleen de productie van graspapier is bijzonder. Optisch en het uiterlijk van graspapier geven ook dit materiaal een unieke touch: de relatief ruwe en grove structuur, de individuele grasvezels zijn nog steeds zichtbaar, licht geelachtig materiaal. In principe kan dit materiaal natuurlijk ook individueel worden afgewerkt met hotfoil of beschermende lak. Het idee achter de ontwikkeling van graspapier is echter om een milieuvriendelijk en hulpbronnenbesparend materiaal te ontwikkelen dat ecologisch verantwoord handelen in de verpakkings- en labelindustrie mogelijk maakt. Extra afwerking zou in tegenspraak zijn met dit basisidee.

Er zijn geen beperkingen met betrekking tot uw creativiteit als het gaat om vorm en grootte. Rond, hoekig of unieke vormen – alle vormen zijn mogelijk met graspapier. Omdat het materiaal van nature nogal geelachtig is, raden wij het gebruik van dek-wit aan voor een mooie witte kleur waar nodig.

* Het afgewerkte graspapier-etiket met kleeflaag bestaat voor 81% uit composteerbaar materiaal. Hiermee voldoet het niet aan de norm DIN EN 1343, die 90% composteerbaar materiaal vereist. Aan graspapier kan dus niet het predicaat ‘composteerbaar’. worden verleend. Voor meer informatie over de composteerbaarheid van etikettenmaterialen kunt u contact opnemen met onze klantenservice.

Heeft u nog vragen?

Heeft u advies nodig? Of bent u op zoek naar iets specifieks? Ook al werken wij online, persoonlijk advies is een cruciaal onderdeel van onze kwaliteit. Wij nemen de tijd om alle individuele wensen van onze klanten werkelijkheid te laten worden, of om op mogelijkheden te wijzen die misschien nog niet eerder zijn overwogen.
U kunt ons van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur bereiken op telefoonnummer (+31) (0)30 808 05 97. Natuurlijk kunt u ook een mailtje sturen: info@unieketiket.nl, wij adviseren u graag!

Verdere informatie:

Onze productie wordt zoveel mogelijk geoptimaliseerd op basis van ecologische aspecten. Dankzij onze HP Indigo drukken we CO2-verminderd, halen we energie uit hernieuwbare bronnen en vertrouwen we op papierloze communicatie. Wij bieden onze klanten FSC-gecertificeerd papier, recyclebaar en gerecycled papier en folie op aanvraag aan. Lees meer over onze duurzame etiketten..

Wilt u met eigen ogen zien hoe het graspapier eruit ziet? Bestel ons gratis materialenboek! In het boek zijn bedrukte voorbeelden opgenomen van graspapier en andere gangbare materialen en afwerkingen. Het boek bevat ook kleine samples van de materialen, waarmee getest kan worden, zo kunt u er zeker van zijn dat u het juiste materiaal kiest voor uw toepassing.
In het materialenboek vindt u daarnaast handige tips en uitleg over de opmaak van drukbestanden, onze diensten en services en nog veel meer! Het gratis Materialenboek is hier te bestellen.
Wilt u proefetiketten van andere materialen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Kiest u voor graspapier, maar u weet niet zeker of het geschikt is voor de door u gewenste toepassing? Bestel dan een proefdruk van uw ontwerp. Er zijn twee proefdrukopties beschikbaar.
Bekijk welke optie bij u past. U heeft de proefdruk van uw etiketten snel in huis, wat u de mogelijkheid biedt om de etiketten te testen voordat u grotere aantallen bestelt.

Vragen? WiJ 
helPen u graag!