Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Digitale Spot UV lak – de verschillen met traditionele Spotlak

Wat is digitale spot-UV lak?

Digitale spot-uv lak, ook wel partiële lak genoemd, biedt een aantal voordelen die conventionele etiket-veredelingen niet bieden. Bij spot-uv lak worden bepaalde onderdelen van het etiket selectief voorzien van een glanzende lak en worden hierdoor visueel en voelbaar benadrukt ten opzichte van de rest van het (mattere) oppervlak. Spot-uv lak staat voor een exclusieve afwerking en geeft uw producten een opvallende uitstraling.

Het aanbrengen van de spot-uv lak gebeurt met een moderne digitale machine. De machine heeft alleen een digitale aansturing, in de vorm van het PDF ontwerpbestand nodig om te weten waar de lak moet komen, terwijl bij traditionele machines een speciaal werktuig nodig is.  Digitaal aanbrengen bespaart daarmee kosten, tijd en middelen! Deze technologie heeft echter ook aandachtspunten waar rekening mee moet worden gehouden. We vertellen u graag alles wat u moet weten over digitale Spot-uv lak:

Etiketten_voor_rum_luxe

Spot UV-lak: voordelen van digitaal tov traditioneel

Sneller. Digitale afwerking vermindert echter niet alleen het gebruik van grondstoffen en energie. Deze methode bespaart ook enorm veel tijd. Omdat er geen ingewikkeld zeefdruk-gereedschap geproduceerd hoeft te worden, wordt de productietijd aanzienlijk verkort. Hierdoor kunnen producten sneller op de markt worden gebracht en kan er flexibel worden gereageerd op verzoeken van de klant.

Flexibeler. Als een opdracht meerdere etiketvariaties heeft, kan nu ook het Spot-uv lak ontwerp per soort verschillen zonder (aanzienlijke) financiële consequenties.

Lagere kosten. Snelle productie betekent ook dat de machine korter gebruikt wordt, wat resulteert in lagere productiekosten. Ook het niet meer nodig hebben van een speciale zeefdruk maakt deze technologie veel kostenefficiënter dan traditionele afwerkingsmethoden.
Per saldo kost vooral bij kleinere tot middelgrote oplagen.

Milieuvriendelijker. Het gebruik van spot-uv lak bespaart grondstoffen. Daarnaast bespaart digitaal aanbrengen materiaal en energie en minimaliseert ook het afval tijdens de productie. Dit ondersteunt een milieubewustere productie van labels.

etiketten met spot_UV lak

Verschillen digitale spot-uv lak tov traditioneel

Afwerking met spot-uv lak gaat gepaard met een beperkte materiaalkeuze, omdat de lak niet geschikt is voor alle materialen. Hoewel er een breed scala aan standaard en premium papiersoorten en PP-folies beschikbaar is, zijn sommige specifieke materialen niet geschikt. Zie hiervoor de pagina digitale afwerkingen.

Bovendien kan spotvernis slechts beperkte visuele en voelbare effecten creëren in vergelijking tot traditionele afwerkingen. Verschillende reliëf-niveaus zijn niet realiseerbaar en complexere structuren kunnen mogelijk niet zonder aanpassingen uitgevoerd worden.

Bovendien biedt unieketiket.nl alleen transparante spot-uv lak aan. Door een sterke kleur als druk op te nemen in het ontwerp, kan dit nadeel gedeeltelijk worden gecompenseerd.

TIPS bij het ontwerpen van etiketten met digitale spot-UV lak:

#1  Gebruik een contrasterende bedrukking onder de spot-uv lak. Zo komt de glans beter tot zijn recht.

#2  Zorg ervoor dat de elementen die met spot-uv lak worden afgewerkt, voldoende groot zijn. Dan is de glans beter zichtbaar.

#3  Vermijd het gebruik van spot-uv lak op kleine details.

#4  Raadpleeg de pagina aanleverinstructies voor de juiste wijze waarop Spot-uv lak moet worden opgemaakt in het PDF drukbestand.

 

Samengevat:

Per saldo biedt digitale spot-uv lak een voordelige, efficiënte en grondstofbesparende optie voor het afwerken van etiketten. Klanten kunnen hun voordeel doen met nieuwe ontwerpmogelijkheden en betaalbare oplossingen. Digitale spot-uv lak is daarom zonder twijfel een veelbelovende technologie die een revolutie teweegbrengt op de markt voor het finishen van etiketten, vooral voor kleinere en middelgrote oplagen.