Honing is een product van alle tijden, maar er zijn ook trends te melden op het gebied van smaak en gezondheid. Daarnaast geven we tips voor zowel het ontwerp als de inhoud van honingetiketten.
HONING-TRENDS: focus op smaak en gezondheid
Naast nieuwe variaties op het traditionele gebruik van honing voor de gezondheid, zien nieuwe smaak-variaties en een vegaan alternatief voor honing.
#1 Whipped honey: Genieten van de unieke honingsmaak speelt een belangrijke rol bij deze nieuwe trend, het luchtig opkloppen van honing. Het resultaat heet ‘whipped honey’, oftewel ‘slaghoning’. Al dan niet op smaak gebracht met andere ingrediënten, zoals gember of duindoorn, heeft whipped honey een luchtige, romige textuur. Door zuurstof in te sluiten in de honing, krijgt de smaak een boost. Naast de verbeterde smaak, is whipped honey beter smeerbaar en makkelijk te gebruiken in gerechten met honing. Daarnaast is het ‘mondgevoel van ‘whipped honey’ ongeëvenaard! Deze trend bewijst maar weer dat het vloeibare goud voortdurend opnieuw wordt uitgevonden en blijft verrassen.
#2 Combinaties met andere smaakmakers: Naast de traditionele honingsoorten zijn er de laatste jaren experimentele smaken ontstaan, zoals combinaties van honing met gember, kaneel, chocolade of kruiden.
#3 Gezonder met lokale honing: Wist je dat honing bij jou uit de buurt voor jou de meest gezonde honing is? Dat komt omdat honing uit de buurt pollen, antioxidanten, enzymen en andere stoffen bevat die van nature voorkomen in de omgeving waar jij woont. Elke dag een lepeltje lokale honing eten is al voldoende om weerstand op te bouwen en pollen-allergie tegen te gaan. Bovendien steun je de imker bij jou in de buurt en weet je zeker dat je 100% honing krijgt en geen mengsel met suikerstroop. Nog meer redenen om lokale honing te eten vind je hier.
#4 Vegane honing is een relatief nieuw product, gemaakt zonder tussenkomst van bijen. De productie start met het machinaal oogsten van nectar uit bloemen en planten. Hierna ondergaat de nectar een speciale behandeling die de chemische processen nabootst, zoals bijen die uitvoeren om bijenhoning te maken. Synthetische honing biedt een alternatief voor mensen die allergisch zijn voor bijenproducten of de voorkeur geven aan een veganistische levensstijl. De vraag is natuurlijk wel hoe natuurlijk het vegane product uiteindelijk nog is, vooral gezien de hoge mate van technologie nodig voor de productie.
TIPS voor het ontwerpen van honingetiketten
#1 Juiste informatie: Zorg ervoor dat alle belangrijke informatie op het etiket duidelijk zichtbaar is, zoals de houdbaarheidsdatum of de hoeveelheid. Controleer aan de hand van de honing-regelgeving:
Voor de Nederlandse markt via deze link: Warenwet besluit honing.
Voor de Belgische markt via deze link: Bijenteelt: etikettering van honing.
#2 Creativiteit: Een aantrekkelijk honingetiket inspireert mensen om te kopen. Kies een stijl dat past bij het merk. Voor een modern uiterlijk, speel in op trends zoals expressieve lettertypes of minimalistische afbeeldingen. Kies eens voor een andere vorm etiket. Passend en praktisch: een etiket voor op het deksel, of een zegel-etiket. Onze professionele drukbestandenservice helpt graag met de opmaak!
#3 Uniformiteit: Heb je meerdere smaken honing? Een uniform ontwerp voor alle producten, ook wel bekend als ‘corporate design’, wordt bijzonder aanbevolen. Terugkerende lettertypes, kleuren of afbeeldingen op het honingetiket ondersteunen een uniforme uitstraling en verhogen de herkenningswaarde.
#4 Kwaliteit: De afdrukkwaliteit van de etiketten moet van hoge kwaliteit zijn. Daarnaast moeten de kleurtonen correct worden doorgevoerd en moet het afdrukresultaat haarscherp zijn om de kwaliteit van de honing te benadrukken. Maar geen zorgen: dat is nu nét onze expertise! Wij drukken digitaal met heldere kleuren in een hoge resolutie, tegen eerlijke prijzen. Zeker zijn van een perfect afdrukresultaat? Bestel dan onze drukbestandenservice.
#5 Authenticiteit: Wat op het etiket staat, moet er ook in zitten. Houd het ontwerp van de honingetiketten authentiek. Idealiter zou het uiterlijk van de honing de waarden moeten vertegenwoordigen waar u voor staat. Benadruk de kenmerken van het product en blijf eerlijk.
Meer tips
Lees hier meer over Honingetiketten
Lees ook ons blog over de geschiedenis én de toekomst van honing
Vraag ons gratis materialenboek aan!