Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

De geschiedenis én de toekomst van honing

In een wereld waar nieuwe trends en tradities het culinaire landschap vormgeven, blijft honing een tijdloze favoriet. Bijen, en niet in de laatste plaats imkers, doen hun werk onopvallend, in de bossen en op de velden. Maar bedenk dat, voordat het eindproduct, de honing dus, bij u op tafel staat, er heel wat werk verricht moet worden: door zowel de imkers als de bijen. En dat voor de imker, dat werk zich tegenwoordig meer en meer moet richten in het laten overleven van de honingbij.

In dit artikel duiken we in de wereld van honing – van de geschiedenis én de toekomst van honing, de traditionele en nieuwe soorten honing. En ‘en passant’ geven we tips voor het maken van de perfecte honingetiketten.

De geschiedenis van honing

Honing is al duizenden jaren een kostbaar product, dat niet alleen als voedsel, maar ook als symbool van gezondheid en welzijn wordt vereerd. Al in het stenen tijdperk waardeerden mensen de zoete nectar van bijen, die niet alleen een heerlijke lekkernij bood, maar ook deel uitmaakte van jachtrituelen: 9000 jaar oude grotschilderingen bevestigen dat honing werd gebruikt om beren te lokken en op te jagen. Honing werd ook gebruikt als geneesmiddel of offer in talloze culturen over de hele wereld. Het volk van het oude Egypte vereerde honing als godenvoedsel en de Maya’s offerden het vloeibare goud als geschenk aan hun goden.

Honing speelt dus een belangrijke rol in de geschiedenis van de mensheid. Maar honing is nog steeds een gewaardeerd onderdeel van ons dieet en een symbool van de nauwe band tussen mens en natuur.

De toekomst van honing

Honig is hip! Of liever gezegd imker zijn is in! Imkeren is allang geen exclusieve bezigheid voor oudere heren. Steeds meer jongere mensen, waaronder veel vrouwen, houden zich bezig met honingbijen. En terecht! Het werken met bijen schrikt misschien af, maar met de juiste bescherming, ontdekt men al snel hoe fascinerend en ingenieus een bijenvolk is. Het is fantastisch om samen te werken met deze natuurkracht, werk dat heel belangrijk is in deze moderne tijd waarin er vele bedreigingen zijn die het voortbestaan van honingbijen in gevaar brengen. Maar het is natuurlijk niet alleen voor bijen en natuur, dat we dit werk doen, het tastbare resultaat, de honing, oftewel het vloeibare goud, is onze beloning. En dat maakt het imkeren meer dan de moeite waard.

Soorten honing en tips voor honingetiketten

Goudgele bloesemhoning, donkere boshoning of zeldzame soorten zoals de exotische manukahoning uit Nieuw-Zeeland – de keuze is reuze.

TIP 1: Biedt u verschillende soorten honing aan? Bij unieketiket.nl  kunt u gemakkelijk verschillende soorten in één bestelling verwerken.

Elke honingsoort heeft een eigen karakter, bepaalt door de bloemen en planten waarvan de bijen de nectar verzamelen. Terwijl bloesemhoning afkomstig is van een mix regionale voorjaarsbloemen en dus een breed scala aan smaken biedt, heeft boshoning een sterke, aromatische smaak en is wat donkerder van kleur.

TIP 2: Etiketten voor honingpotten spelen een cruciale rol bij het benadrukken van het karakter van de specifieke honingsoort, de herkomst en de kwaliteit ervan. Met zelfklevende honingetiketten kunt u deze speciale eigenschap op een bijzondere manier tot uitdrukking brengen. Door aan elke soort een kleur toe te kennen, kunnen klanten in één oogopslag zien om welke soort het gaat.

honing_zegel_label-foliedruk

TIP 3: Let op dat honingetiketten verplichte informatie moeten bevatten, waaronder de houdbaarheidsdatum, de hoeveelheid en het adres van de producent.

U vindt een gedetailleerd overzicht van alle noodzakelijke informatie benodigd voor de Nederlandse markt via deze link: Warenwet besluit honing.
Voor de Belgische markt kunt u deze link volgen: 
Bijenteelt: etikettering van honing.

Duurzame etiketten voor honing

Duurzaamheid is ook een belangrijk thema voor etiketten voor honingpotten, niet alleen omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Ook omdat het uiterlijk van een verpakking de inhoud van een product moet weerspiegelen: Honing die op een natuurlijke, milieuvriendelijke manier is geproduceerd, verdient duurzame etiketten om het groene imago van product over te brengen.

unieketiket.nl zet zich in voor milieuvriendelijke productieprocessen en biedt verschillende materialen aan die bijvoorbeeld bio gebaseerd of gerecycled zijn. Speciaal voor honingproducten hebben we etiketten materialen die na gebruik van de honingpot te verwijderen zijn, zodat de potten hergebruikt kunnen worden.

TIP 4: Heeft u op maat gemaakte honingetiketten van hoge kwaliteit nodig? U kunt productetiketten eenvoudig online bestellen met behulp van de online calculator. Geef het uiterlijk van uw honing net dat beetje extra en neem gerust contact met ons op als u vragen hebt. Wij realiseren uw ideeën en begeleiden u op weg naar het perfecte etiket.

Meer tips

Vraag ons gratis materialenboek aan!

In ons materialenboek vindt u meer dan 20 pagina’s met inspirerende ontwerp-ideeën op de meest bestelde materialen. Ook hebben we belangrijke informatie opgenomen zoals aan welke eisen uw drukbestand moeten voldoen. Het materialenboek bevat ook kleinere etiketten en stickers die u op honingpotten kunt plakken om de kwaliteit en kleefkracht te testen.

Let op dat ons portfolio nog veel meer materialen bevat, onder andere bieden we speciaal voor honingpotten etikettenmaterialen die na gebruik makkelijk te verwijderen zijn.  Ideaal dus voor imkers: de potten kunt u dus direct weer hergebruiken.

Tot slot

Professionele honingetiketten zijn niet alleen een bron van productinformatie, ze fungeren ook als een creatief canvas waarop de kwaliteit van uw kwaliteitsproduct tot leven komt en zo de aandacht krijgt die het verdient. Uiteindelijk zijn het de etiketten op de potten honing die de aandacht van de consument trekken en de verhalen achter de honing vertellen.