Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Handmatig etiketten plakken?
Zo gaat dat!

Etiketten op rol lenen zich bij uitstek voor machinaal etiketteren. Toch horen we regelmatig van klanten dat ze de etiketten ‘met de hand’ opplakken. Voor kleinere oplagen is dat ook goed mogelijk, vooral als u de tips hieronder ter harte neemt.

pizza_etiket_op_rol

Voorbereiding

In het algemeen geldt dat hoe gladder en schoner het oppervlak is waarop het etiket geplakt gaat worden, hoe beter het etiket hecht en blijft zitten. Er kunnen microbelletjes ontstaan ​​als het oppervlak van het product niet perfect glad is (door ribbels of defecten op flessen of potten) en dat kan ten koste gaan van de kleefkracht van het etiket.

Plakken op glas, kunststof of andere gladde materialen: Zorg altijd voor een schone en droge ondergrond, zonder vet of stofresten.

Plakken op papier of karton: ook dit materiaal moet schoon en droog zijn voor een goed plakresultaat, hoe gladder het materiaal, hoe beter het resultaat. Vermijd het plakken van het etiket op vouwen.

Plakken op andere materialen (hout, steen, oneffen oppervlakken): Op alle oppervlakken die niet volledig glad zijn, kan het lastig zijn om etiketten goed en blijvend te laten plakken. Bij twijfel, contact onze klantenservice en vraag naar de etiketteringsmogelijkheden voor bijzondere verpakkingsmaterialen. We hebben materialen met verschillende lijmsoorten, zoals extra sterke lijm. We sturen graag samples om mee te testen!

Ook belangrijk: zorg voor schone handen en een schone doek om de etiketten glad te strijken en vermijd het aanraken van de klevende achterzijde van het etiket.

Craft-bier etiketten op rol

De etiketten opplakken

Zoek eerst naar oriëntatiepunten of lijnen op de verpakking en bepaal de plek waar de etiketten geplakt gaan worden. De bedoeling van de oriëntatiepunten is om het makkelijker te maken om alle etiketten op dezelfde plek te positioneren.

Begin dan met plakken: plaatsen eerst het midden van het etiket en strijk dan richting de uiteinden om eventuele lucht te verwijderen. Dé truc voor het netjes en goed aanbrengen van etiketten is om “regelmatige en continue druk” uit te oefenen! Zorg dat vooral de randen goed worden aangedrukt.

Let op dat de lijm van de etiketten pas 48 uur na het plakken is uitgehard en het etiket dan pas optimaal hecht op het oppervlak. Zorg in deze periode voor een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid (ideaal: +20 °C met 50% relatieve vochtigheid).
We bevelen daarom aan om de producten pas 48 uur na het plakken verder te verwerken/te gebruiken, zodat de etiketten genoeg tijd hebben om zich ’te zetten’.

Handmatig-Etiketteren

Meer tips