
Historie - Zeeuws zout
In vroeger tijden was de productie van zout in Zeeland een belangrijke pijler voor de economie. De waarde van zout was in die tijd bijzonder groot omdat je er de levensduur van voedingsmiddelen als vlees, vis en groente mee kon verlengen. In de 19de eeuw en kwam er een eind aan de Zeeuwse zouthandel. Zeeuwsche Zoute heeft een deel van de traditie weer teruggebracht in de provincie en wil net als vroeger dit prachtig ambachtelijk gewonnen zout op een verantwoorde manier delen met de rest van de wereld.
Het idee
Founder Christian Clerx, kwam in het buitenland regelmatig lokaal geproduceerd zout tegen. Als Zeelander, van net achter de dijk, kwam hij op de gedachte: “waarom is er eigenlijk geen Zeeuws zeezout?”
Na een geslaagd experiment met zout water uit het Grevelingenmeer volgde al snel de opening van een zoutziederij in een loods in Bruinisse. Christian: “We hebben een eeuwenoude traditie nieuw leven in geblazen, we produceren nu rond de 200 kilo zout per maand en hebben we diverse (sterren) restaurants als klant waaronder RIJKS® in Amsterdam, maar ook lokale restaurants zoals Bru 17 in Bruinisse.” Inmiddels groeit het team en werken we met een aantal mensen aan de productie en branding van Zeeuwsche Zoute. Ook zijn we constant bezig om nieuwe smaakcombinaties uit te proberen en kijken we hoe we ons productaanbod verder kunnen uitbreiden”.
Het product
Ambachtelijk proces
Het proces van zoutwinning begint aan de oevers van de Oosterschelde, hier pompen we bij het vissersdorp Bruinisse op het eiland Schouwen-Duiveland met binnenkomend tij het zeewater op. Het Nationale Park de Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland. Gezuiverd door zandplaten, oester- en mosselbanken is dit een van de beste plekken om helder en schoon water uit de Oosterschelde te verkrijgen. Het zoute water wordt daarna nog eens gefilterd om ook zeer kleine verontreinigingen te verwijderen.
Christian: “Wij zieden ons zout met de hand. Het proces van water tot zoutkristal duurt 3 dagen. Tijdens het zoutzieden scheppen wij het calcium er met de hand uit. Dit geeft de unieke, zachte smaak aan ons zout en maakt het een ultieme smaakversterker waardoor je minder zout gaat gebruiken”.
Aandacht voor duurzaamheid
We willen een mooi product maken, maar willen dat ook met aandacht voor de wereld om ons heen doen. Voor de Zeeuwsche Zoute varianten, bijvoorbeeld met wakame en of zeekraal, werken wij met lokale leveranciers die wij een eerlijke prijs voor hun producten betalen. Hierdoor kunnen wij een 100% Nederlands product garanderen van de beste kwaliteit.
We produceren ons zout zoveel mogelijk met pure en hernieuwbare energie van Zeeuwse windmolens. Elk jaar willen we onze CO2-voetafdruk verkleinen voor elke kilogram die we produceren. Daarnaast proberen we onze productverpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken. Ons doel: in 2023 gebruiken we geen fossiele brandstof meer bij de productie van ons zout.
De etiketten
Gekozen is voor een modern design waarin het diepblauw van de zee met gestileerde afbeeldingen van zeegod Neptunus en zoutkristallen.
Meer informatie over Zeeuwsche Zoute:
Meer informatie over Zeeuwsche Zoute en hun producten is te vinden op de Zeeuwsche Zoute website, inclusief webshop!
meer.