Calculator

Online
berekenen
Klanten-
service
(+31) (0)30 808 05 97

Digitale (koud) folie versus foliepreeg (hot foil)

Een luxe afwerking geeft etiketten een speciale uitstraling en maakt ze kwalitatief hoogstaand. Een goed voorbeeld hiervan is folie, bij ons te bestellen als digitale folie of als klassieke foliepreeg. Folie is een vorm van afwerken waarbij geselecteerde delen van het etiket gehighlight worden met een glanzende (metallic) folie.

Wat is het verschil tussen digitale folie en foliepreeg? Digitale folie wordt met een speciale techniek het materiaal ‘gekleefd’ door eerst lak aan te brengen op de betreffende delen van het etiket. Bij  het ambachtelijke foliepreeg, is een speciale drukplaat met het preeg-ontwerp nodig. Omdat er door ons voor digitale folie geen maatwerk preeg-werktuig besteld hoeft te worden kan een bestelling met deze variant folie sneller en goedkoper geproduceerd worden. Maar tegenover dit voordeel staan ook enkele nadelen.

In deze blogpost bespreken we de voor- en nadelen van digitale folie in vergelijking met klassieke foliepreeg om u te helpen bij uw keuze voor de juiste afwerking.

digitale_koud_folie

Voordelen

Voordelen

 • Kostenefficiënt:

Het gebruik van digitale folie is over het algemeen kostenefficiënter dan foliepreeg, omdat er geen maatwerk preeg-plaat nodig is. Dit resulteert in kostenbesparingen, vooral bij kleinere oplagen.

 • Tijdbesparend:

Het gebruik van digitale folie vermindert de productietijd aanzienlijk, omdat er niet gewacht hoeft te worden op de speciaal te vervaardigen drukplaat. Hierdoor kunnen uw producten sneller op de markt worden gebracht of kan uw deadline makkelijker nog gehaald worden.

 • Behoud van hulpbronnen:

Het gebruik van digitale folie vermindert niet alleen het materiaal- en energieverbruik, maar ook het afval, omdat er geen extra gereedschap nodig is en er geen papier nodig is om de foliepreeg en de drukplaten in te stellen op de verwerkingsmachine. Op deze manier helpt het gebruik van digitale folie de milieu-impact van de etikettenproductie te verminderen.

 • Flexibeler bij meerdere soorten met verschillende folie-designs:

Bij een order met digitale folie en meerdere soorten, kunnen verschillende folie-designs worden toegepast zonder dat er extra preeg-platen nodig zijn.

 

Nadelen

 • Beperkte effecten:

Hoewel digitale folie een breed scala aan kleuren en effecten biedt, is het misschien niet mogelijk om alle visuele en tactiele effecten te creëren die wel mogelijk zijn met foliepreeg.

 • Materiaalkeuze:

Er kan uit minder materialen gekozen worden dan bij foliepreeg, aangezien digitale folie alleen kan worden aangebracht op meer gladde substraten. Voor een overzicht van de materialen die mogelijk zijn, zie onze pagina digitale afwerkingen.

Foliepreeg

etiket_met_foliepreeg (hot-foil)

Voordelen

 • Hoogwaardige effecten:

Met foliepreeg kunnen fantastische visuele en tactiele effecten op het etiket worden gecreëerd, waaronder metallic looks en texturen die het licht breken en pure luxe uitstralen.

 • Breed scala aan metallics & kleuren:

Bij foliepreeg kan gekozen worden uit een zeer breed scala aan folies, waaronder goudfolie, zilverfolie, koper en diverse andere metallics en non-metallic kleuren.

 • Grote oplagen:

Heeft u een grote oplage nodig, dan is foliepreeg al snel kosteneffectiever dan digitale folie, uitgedrukt in de prijs per etiket.

 

Nadelen

 • Hogere kosten:

Foliepreeg, ook wel hot foil genoemd, vereist een speciaal op maat gemaakt preeg-gereedschap en is daarom duurder om te produceren dan digitale folie, vooral voor kleinere oplagen.

 • Tijdrovende productie:

Met foliepreeg geproduceerde etiketten vergen meer tijd om te produceren vanwege de speciale gereedschappen en de daarmee gepaarde langere machine instel-tijd. Dit leidt doorgaans tot langere levertijden.

 • Bij meerdere soorten zijn mogelijk extra preeg-platen nodig = meer kosten:

Als u meerdere soorten bestelt met foliepreeg én het te pregen ontwerp verschilt per soort, dan zijn meestal meerdere preegwerktuigen nodig. Hiermee zijn dan extra kosten gemoeid voor de extra werktuigen en voor de extra machine instel-tijd. Bestelt u daarentegen digitale folie in meerdere soorten, dan kunnen verschillende folie-designs eenvoudig worden toegepast zonder dat er extra preeg-platen nodig zijn.

Conclusie

Samengevat bieden zowel digitale folie als foliepreeg unieke voordelen. Terwijl digitale folie hoog scoort op het gebied van kosten, flexibiliteit en personalisatie, maakt foliepreeg indruk met zijn hoge kwaliteit en exclusieve effecten. De keuze voor de ene of de andere afwerkingstechniek hangt af van uw specifieke eisen, de grootte van uw oplage,  én  uw prioriteiten of die van uw de klant.